Četiri arboretuma u Hrvatskoj koji su prava oaza biljne raznolikosti

I idealno mjesto za duge šetnje i istraživanja

by | 18 listopada, 2024
arboretum hrvatska

Hrvatska ima nekoliko izvanrednih arboretuma koji čuvaju biljne vrste iz cijelog svijeta, a svaki od njih vrijedno je posjetiti.

Zakonom zaštićeni botanički vrtovi služe za uzgoj drveća i grmlja, kako domaćih, tako i stranih vrsta, s ciljem znanstvenih, dekorativnih i uzgojnih aktivnosti. Osim toga, oni su prilika za edukacije i istraživanje prirodnog svijeta.

Također, savršeno su mjesto za ljubitelje prirode, istraživače i obitelji koje žele uživati u šetnjama kroz prekrasne vrtove i učenje o raznim biljnim vrstama.

Arboretumi u Hrvatskoj koje valja posjetiti

Arboretum Trsteno

To je jedinstveni arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali, poznat po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka.

Arboretum se prostire na otprilike 25 hektara i sadrži više od 300 vrsta drveća i grmlja. Među najznačajnijim biljkama su drevni platani, agave, borovi i razne vrste citrusa. Posebno je zanimljiva zbirka palmova, koja uključuje razne vrste iz Mediterana i tropskih područja.

Osim toga, objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj s početka 20. stoljeća, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene.

Arboretum je otvoren svakim danom, tijekom cijele godine:

– od svibnja do listopada: 07:00 – 19:00

– od studenoga do travnja: 08:00 – 16:00

Arboretum Opeka

Arboretum Opeka nalazi se blizu Varaždina, u općini Vinica, u naselju Marčana, a osnovan je u 18. stoljeću. Opeka je prvotno bila imanje obitelji Drašković. Arboretum je obnovljen te danas služi kao javni park i edukativno središte.

Arboretum je zaštićen od 1947. Zakonom o zaštiti prirode i najstariji je spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Kompleks dvorca i arboretuma Opeka je od 2007. godine i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ines (@inescopan)

Arboretum Lisičine

Arboretum Lisičine nalazi se na Papuku na području općine Voćin. U arboretumu je zastupljeno oko 1000 vrsta drveća i grmlja, kako domaćih tako i vrsta iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike.

U sjevernom dijelu arboretuma prostire se prirodna bukova prašuma koja je tijekom posljednjih 50 godina prepustena prirodnim procesima. Južni dio arboretuma obuhvaća površinu od 24 hektara i sastoji se od tri glavne cjeline: hortikulturnog dijela s ukrasnim drvećem i grmljem, područja zasađenog biljkama iz Europe i Azije te polja s biljkama iz Amerike.

Arboretum se također ponosi najvećom zbirkom četinjača u Hrvatskoj.

Botanički vrt PMF-a

Arboretum Vrta čine 53 polja nepravilnog oblika obrubljena krivudavim stazama.

Na tim se poljima uzgaja više od 200 različitih rodova s gotovo 800 različitih svojti drveća i grmlja koje su raspoređene uglavnom po srodnosti.

Pročitajte Filmovi koji će oduševiti svakog planinara, avanturista i zaljubljenika u prirodu

Foto: Instagram, naslovna: @arboretumtrsteno