“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Prehrana je ključna za zdravlje i mentalnu dobrobit, no uz toliko informacija o dijetama i prehrambenim savjetima, lako je postati zbunjen u svim informacijama koje svakodnevno dobivamo.
Jesen je idealno vrijeme za čitanje knjiga (kao i svako, složit ćete se s nama), od self-care naslova do knjiga o ženskim hormonima i zdravlju.
Ipak, vjerujemo da ste barem jednom pomislili – ima li univerzalnog načina na koji možete poboljšati svoju prehranu, ono što svakodnevno unosite u sebe?
Ako ste osoba koja želi dublje razumjeti kako hrana utječe na vaše tijelo i um, napravili smo popis knjiga koje nude znanstveno utemeljene, praktične i inspirativne informacije.
Bilo da se radi o zdravlju crijeva, jačanju imuniteta ili promjeni prehrambenih navika, ove knjige pomoći će vam u donošenju informiranih odluka o svojoj prehrani i da jednom zauvijek promijenite svoj način razmišljanja.
Jer sve kreće – iznutra i nikad nije kasno. Zato krenite s čitanjem knjiga o prehrani, a zatim iste savjete i primijenite.
Ivanina strast su pravilna i zdrava prehrana te tjelesna aktivnost, a knjiga “Nutrition is self-care” predstavlja pravi spoj njezine životne filozofije i višegodišnjeg nutricionističkog iskustva te je poziv svima da joj se pridruže na putu zdravlja, lakoće kretanja, sreće i rezultata.
Prilagođena suvremenom i modernom načinu života, donosi nutritivno kvalitetne i zdrave obroke koji se mogu pripremiti u samo 20-30 minuta, koristeći jednostavne svakodnevne namirnice.
Knjiga sadrži 50 različitih recapata.
Sve što ste htjeli i sve što trebate znati o prehrani uz koju ćete dulje ostati mladi i zdravi sadrži knjiga “Antiaging prehrana” autorice dr. Lejle Kažinić Kreho, nutricionistice s međunarodnim ugledom.
Knjiga je pisana jednostavnim i razumljivim jezikom, a razotkriva mnoge manje poznate činjenice o prehrani. Dr. Kažinić Kreho detaljno piše o alkalnoj i bezglutenskoj prehrani, a posebno poglavlje posvećuje šećeru, koji su znanstvenici prozvali tihim “slatkim” ubojicom.
Razotkriva i mitove o mesu, mlijeku i jajima, a otkriva i koje namirnice tope mast te unosom kojih se brzo stvara osjećaj sitosti.
Izdavač: Školska knjiga
Ugledna američka ginekologinja dr. Sara Gottfried, autorica bestselera “New York Timesa” koji se bave ženskim zdravljem, u svojoj knjizi “Žene, hrana i hormoni” donosi najnovije preporuke za ketogenu prehranu za žene, usklađenu s njihovim zahtjevnim hormonskim potrebama.
Činjenica je da dijete ne funkcioniraju na isti način za sve ljude, kao i da su većinu dijetnih programa osmislili muškarci za muškarce, a ne za žene. Ženski hormonski sustav osjetljiv je i složen, što je jedan od glavnih razloga koji ženama otežava mršavljenje.
Nakladnik: V.B.Z.
Je li doručak doista najvažniji obrok u danu? Ima li smisla brojati kalorije? Ima li dokaza da je ispijanje kave štetno?
Svojim pionirskim istraživanjem profesor Tim Spector pobija ove i mnoge druge mitove o hrani. Što nam serviraju istražuje u kojoj se mjeri mnoge dijete, službene preporuke i “čudesni” ljekoviti pripravci ne temelje na znanstvenim činjenicama te potiče da još jednom razmislite o svom odnosu prema hrani – ne samo zbog vašeg zdravlja već i zbog budućnosti planeta na kojemu živite.
Nakladnik: Koncept izdavaštvo
Svi moramo jesti. Naša svakodnevica uvelike se vrti oko hrane; njezine nabavke, pripreme i konzumacije. Svaki dan postavljamo pitanja poput “Što ćemo večerati?” ili “Što je za ručak?”.
Baš zato što je hrana toliko elementarna za naše postojanje, rijetko o njoj promišljamo na dublji način.
Ana Smokrović, doktorica filozofije i vlasnica OPG-a Anino povrće, odlučila je svoju ljubav prema spoznajnoj teoriji – epistemologiji – udružiti s praktičnim znanjem o uzgoju i prodaji organske hrane kako bi nas potakla da promislimo o svim dimenzijama onoga što konzumiramo.
Nikad u povijesti čovječanstva nismo imali toliko hrane na izbor, ali istovremeno nikad prije nismo bili otuđeniji od procesa njezine proizvodnje i distribucije.
Većina nas hranu nabavlja kao krajnji proizvod a da se uopće ne pitamo tko ju je uzgojio, na koji način, koliko je putovala do polica dućana i koliko je zapravo ono što jedemo kvalitetno.
Nakladnik: Planetopija
Kad je riječ o prehrani i zdravlju, lako je zbuniti se i osjetiti se sasvim preplavljeno i shrvano milijardom najrazličitijih i često suprotstavljenih informacija. Zbog tolikog mnoštva preporuka o tome što da jedemo, kada i kako, emocionalni se učinak prehrane na osobu često ostavlja po strani.
Dr. Will Cole ovom je knjigom rasvijetlio odnos između fizičkog i emocionalnog zdravlja čovjeka pruživši okvir za djelovanje kako biste bolje razumjeli povezanost svog probavnog sustava i mozga te dodatno tu vezu unaprijedili.
Nakladnik: Koncept izdavaštvo
“Hrana za život” – autor bestselera i znanstvenik Tim Spector nudi jasne odgovore u ovom iscrpnom i preglednom vodiču o novoj znanosti kvalitetne prehrane.
Tim Spector na pionirski je način pristupio prehrani potičući sve da zaborave na varljivo brojanje kalorija i prestanu čupati kosu razmišljajući što bi, kako i kada trebali jesti.
U knjizi “Hrana za život” poziva se na istraživanja od kojih su neka trajala i cijelo desetljeće te nudi najnovije znanstvene podatke, zajedno s vlastitim uvidima, kako bi pružio nov i razumljiv pristup o svemu što biste danas trebali znati o hrani.
Nakladnik: Koncept izdavaštvo
Foto naslovna: nensuria iStock/Getty Images Plus via Getty Images