“Meal prep” je pametan način za planiranje zdravih obroka unaprijed

by | 23 listopada, 2024

Kad naučite pripremati obroke unaprijed, to će vam uštedjeti vrijeme, novac i olakšati pripremu zdravih obroka – čak i kada ste zauzeti.

Upravo je zato meal prep postao jedan od odličnih načina kako to postići! Iako zahtijeva malo vremena i planiranja, dugoročno donosi brojne prednosti poput smanjenja stresa, uštede vremena i novca, te poboljšanja prehrambenih navika. Uz pravilan plan, malo truda i dobru organizaciju, meal prep može postati ključna navika koja olakšava užurban životni stil.

Što je meal prep

Radi se o praksi koja uključuje ključne elemente jela poput žitarica, pečenog povrća ili kuhanih proteina, ili čak cijelog recepta prije nego što ga planirate pojesti.

Ova pametna metoda planiranja obroka omogućava planiranje i pripremanje unaprijed, što dovodi do brže, zdravije prehrane bez stresa.

meal prep planiranje obroka

Foto: Pexels

Prednosti meal prep načina

Ušteda vremena

Umjesto da svakodnevno razmišljate o tome što ćete kuhati, jednim kuhanjem obavljate pripremu za više dana. To vam štedi sate koji bi inače bili potrošeni na planiranje jelovnika i nabavku namirnica, kuhanje i pranje posuđa.

Bolja kontrola nad prehranom

Kad unaprijed planirate obroke, lakše je birati zdrave namirnice i kontrolirati porcije. Također, izbjegavate iskušenja u obliku brze hrane kada ste u žurbi ili pod stresom.

Financijska ušteda

Planiranjem obroka možete unaprijed izračunati koliko hrane trebate kupiti, što smanjuje nepotrebne troškove i bacanje hrane. Kupovina na veliko i sezonske namirnice također mogu biti povoljnije.

meal prep planiranje obroka

Foto: Pexels

Kako krenuti s meal prep obrocima

Planirajte unaprijed

Prije nego krenete s pripremom, razmislite o obrocima koje biste voljeli jesti sljedećih nekoliko dana.

Ako radite plan za cijeli tjedan, odlučite koliko različitih obroka želite pripremiti. Možete koristiti aplikacije za planiranje obroka ili jednostavno bilježnicu za zapisivanje ideja ili točnih recepata. Ali jako je bitno da krenete s planom jer inače ćete se pogubiti i na kraju nećete puno toga napraviti.

Izradite listu za kupovinu

Kad imate plan obroka, napravite popis potrebnih namirnica. Držite se popisa i izbjegavajte impulzivne kupovine. Napravite popis za cijeli tjedan (to jest, za ono vrijeme za koje radite pripremu) i ciljano otiđite u dućan samo po to.

Birajte jednostavne recepte

Neka vaši obroci budu izbalansirani, s dovoljno proteina, zdravih masti, ugljikohidrata i vlakana. To može biti piletina s povrćem, quinoja s lososom i raznim salatama…

Također, birajte recepte koji se lako podgrijavaju i mogu stajati u hladnjaku.

Posvetite vrijeme pripremi

Odvojite nekoliko sati jednom ili dva puta tjedno za kuhanje. To je stvarno bitno jer ne želite nešto napraviti napola. Priprema može uključivati sjeckanje povrća, kuhanje žitarica, pečenje mesa ili pripremanje složenih jela u većim količinama.

meal prep planiranje obroka

Foto: bhofack2 iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Pametno skladištite hranu

Investirajte u kvalitetne staklene ili BPA-free plastične posude s poklopcima koje se mogu zatvoriti. Obroke možete podijeliti u porcije i poslagati ih u hladnjak ili zamrzivač i jednostavno uzeti kada za njih dođe vrijeme. Neki od takvih spremnika, to jest posuda mogu biti prikladni i za zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici.

Krenite s malim i možda za početak isprobajte samo jedan obrok koji ćete pripremiti unaprijed na ovakav način. Svakako odaberite i dan za pripremu obroka – nedjelja i srijeda obično su najbolji za to.

Također, da ne biste jeli isto svaki dan, rotirajte nekoliko jednostavnih recepata i koristite različite začine.

Pročitajte Zobene pahuljice osnova su mnogih zdravih jela. Imamo čak 8 finih recepata

Foto: Pexels, bhofack2 iStock/Getty Images Plus via Getty Images