Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Uključivanje namirnica bogatih specifičnim hranjivim tvarima može vam pomoći ublažiti simptome menopauze, očuvati zdravlje kostiju i poduprijeti svoje zdravlje općenito tijekom ove životne faze.
Menopauza je prirodna životna faza koja se, kod Hrvatica, obično javlja oko 51. godine, međutim, dobni raspon može varirati između 45 i 55 godina. Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da oko 70-80 posto žena u Hrvatskoj ima uobičajene simptome menopauze kao što su valunzi, poremećaji spavanja i promjene raspoloženja. Mimo uobičajenih simptoma, oko 30 posto Hrvatica u dobi iznad 50 godina je izloženo riziku od osteoporoze, pokazuju nacionalne zdravstvene studije.
S prosječnim očekivanim životnim vijekom od 81 godine, žene više od trećine života provedu u menopauzi. Kako se, dakle, najbolje pripremiti za nju? Jedan važan korak jest usvajanje prehrambenog režima koji ne samo da pomaže da ne dobijete višak kilograma već također i može ublažiti neugodne nuspojave.
Ovo su najbolje namirnice koje biste trebali uključiti u svoj jelovnik kako biste smanjili simptome menopauze i koje će vam pomoći da s lakoćom prođete kroz promjenu.
Razina estrogena pada tijekom menopauze, povećavajući rizik od osteoporoze, a mineral kalcij pomaže u održavanju jakih kostiju.
Hrana: Mliječni proizvodi (mlijeko, sir, grčki jogurt), obogaćena biljna mlijeka (bademovo, sojino ili rižino mlijeko), lisnato povrće (kelj, špinat) i tofu.
Vitamin D neophodan je za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju. Mnoge žene pate od nedostatka ovog vitamina tijekom menopauze.
Hrana: Masna riba (losos, skuša, sardine), obogaćena hrana (žitarice, sok od naranče), žumanjci i gljive.
Fitoestrogeni su biljni spojevi koji oponašaju estrogen u tijelu, što može pomoći u smanjenju valova vrućine i hormonalne neravnoteže.
Hrana: Proizvodi od soje (tofu, edamame, sojino mlijeko), sjemenke lana, sjemenke sezama, slanutak i leća.
Omega-3 masne kiseline pomažu ublažiti upalu, mogu ublažiti promjene raspoloženja, pomažu u proizvodnji hormona i podržavaju zdravlje srca, što je ključno jer menopauza povećava rizik od srčanih bolesti.
Hrana: Masna riba (losos, sardine, skuša), maslinovo ulje sjemenke (chia sjemenke, lanene sjemenke) avokado, orašasti plodovi (bademi, orasi).
Cjelovite žitarice bogate su vlaknima koja pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava, regulaciji težine i održavanju zdravlja srca.
Hrana: Smeđa riža, zob, kvinoja, ječam i proizvodi od cjelovitog zrna pšenice.
Svježe, lokalno voće i povrće bogato je antioksidansima, vlaknima i vitaminima koji podržavaju cjelokupno zdravlje, pomažu probavi i smanjuju upale. Osim toga, vitamin C posebno podupire elastičnost kože i produkciju kolagena, koji se smanjuju tijekom menopauze.
Hrana: Bobičasto voće (borovnice, jagode), citrusi (naranče, grejp), lisnato povrće, povrće iz skupine kupusnjača (brokula, kupus).
Proteini pomažu u održavanju mišićne mase, koja ima tendenciju opadanja tijekom menopauze. Također podržava metabolizam i zdravlje kostiju.
Hrana: Nemasno meso (piletina, puretina), riba, jaja, mahunarke (grah, leća) i biljni proteini (kvinoja, tofu).
Probiotici podržavaju zdravlje crijeva i mogu pomoći u ublažavanju probavnih simptoma poput nadutosti i plinova, koje neke žene imaju tijekom menopauze.
Hrana: Jogurt sa živim kulturama, kefir, kiseli kupus, kimchi i kombucha.
Foto: jacoblund, iStock via Getty Images Plus