Golden milk, cikorija i još pet zdravih alternativa kavi

by | 23 listopada, 2024
zdrave alternative kavi

Ako tražite načine kako ostati energični i fokusirani bez oslanjanja na kavu, dobra vijest je ta da postoje mnoge zdrave alternative koje vam mogu pomoći zadržati visoku razinu produktivnosti i vitalnosti tijekom dana.

Mnoge od tih opcija ne samo da pružaju poticaj energiji već su i bogate nutrijentima, antioksidansima te drugim korisnim tvarima koje podržavaju cjelokupno zdravlje.

Kavu uvijek možete konzumirati u manjim količinama, a zašto ne isprobati neke od sličnih i zdravijih varijanti, to jest zamjena za kavu? Istražili smo i donosimo popis.

zdrave alternative kavi_

Foto: Pexels

Zdrave alternative kavi

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži kofein, ali u manjoj količini nego kava, što ga čini blažom opcijom za one koji žele postupno smanjenje unosa kofeina. Osim toga, bogat je antioksidansima, koji imaju protuupalna i antikancerogena svojstva.

L-teanin, aminokiselina koja se nalazi u zelenom čaju, pomaže umiriti um i poboljšava fokus, što stvara uravnotežen osjećaj energije. Osim toga, zeleni čaj poznat je po tome što smanjuje anksioznost i poboljšava kognitivne funkcije, a to je povezano s mentalnom jasnoćom i dugoročnim zdravljem mozga.

Matcha čaj

Matcha je vrsta finog zelenog čaja u prahu, gdje se cijeli listovi čaja melju, čime se dobiva snažniji profil antioksidansa. Zbog toga matcha sadrži do deset puta više antioksidansa od običnog zelenog čaja.

Također sadrži i L-teanin, koji omogućuje dugotrajnu, stabilnu energiju i fokus.

Osim toga, matcha podržava zdravu probavu i metabolizam, što može biti korisno za one koji žele prirodno povećati razinu energije i koncentracije. To je isto jedan od razloga zašto je toliko popularna!

Studije o matchi i njezinim komponentama otkrile su niz dobrobiti, pokazujući da može pomoći u zaštiti jetre, poboljšati zdravlje srca pa čak i pomoći u mršavljenju.

zdrave alternative kavi_

Foto: Pexels

Čaj od đumbira i limuna

Iako ne sadrži kofein, čaj od đumbira i limuna izvrsna je alternativa kavi jer osnažuje tijelo na prirodan način. Đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti da potiče cirkulaciju, što može pomoći u borbi protiv umora.

Limun dodaje svježinu, a bogat je vitaminom C, koji poboljšava imunološki sustav i pruža osjećaj hidracije.

Ovaj čaj može biti savršen za one koji traže laganu jutarnju revitalizaciju jer balansira između stimulacije i hidracije, bez potrebe za kofeinom.

Cikorija kava

Kava od cikorije dobiva se od prženih i mljevenih korijena cikorije. Kad je probate, bit će vam ili fina ili odbojna.

Osim okusa, cikorija je bogata inulinom, vlaknom koje podržava zdravu probavu i rast korisnih bakterija u crijevima. Pijenje cikorije može biti korisno za one koji žele izbjeći kofein, a istovremeno zadržati ritual ispijanja napitka sličnog okusa i teksture.

Ipak, prednost je ovog napitka u tome što se koristi za ublažavanje gastrointestinalnih problema poput nadutosti i probavnih smetnji, poboljšava imunitet, sprječava žgaravicu te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

zdrave alternative kavi_

Foto: Pexels

Golden milk

Zlatno mlijeko je ayurvedski napitak koji kombinira kurkumu s biljnim mlijekom, cimetom, đumbirom i medom. Kurkuma je poznata po snažnim protuupalnim svojstvima zahvaljujući aktivnom sastojku kurkuminu.

Kurkumin ne samo da smanjuje upalu već i može poboljšati zdravlje mozga te podržati imunološki sustav.

Cimet i đumbir doprinose ravnoteži glukoze u krvi, što pomaže u sprječavanju naglih promjena energije tijekom dana. Zlatno mlijeko nema kofeina, ali je svakako zdrava varijanta ako želite izbaciti kavu.

Uz to, zbog sastojaka koje ima jako je umirujuće i idealno za opuštanje.

Yerba Mate

Jako nas je zainteresirao ovaj biljni napitak podrijetlom iz Južne Amerike, koji se često smatra zdravijom verzijom kave. Sadrži kofein, ali također i mnoge druge hranjive tvari poput vitamina B, kalija, magnezija i antioksidansa.

Osim toga, poznat je po tome što poboljšava mentalnu budnost i koncentraciju. Neki ljudi također preferiraju Yerba Mate jer ima manji učinak na živčani sustav, smanjujući osjećaj nervoze koji kofein iz kave često izaziva.

Uz to – povećava razinu energije, fizičku spremnost, ubrzava metabolizam… Pa zašto ovaj čaj ne popiti umjesto kave odmah ujutro?

zdrave alternative kavi_

Foto: Pexels

Guarana

Guarana je biljka podrijetlom iz Južne Amerike, poznata po svojim sitnim crvenim bobicama koje sadrže visoku koncentraciju kofeina – čak više nego kava. Aktivni sastojak guarane je guaranin, oblik kofeina koji se sporije apsorbira te pruža dužu i stabilniju razinu energije bez naglih padova.

Potiče dobro raspoloženje i opuštanje, a isto tako omogućava održavanje mentalne budnosti i fizičke energije tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Pročitajte Što je tamarind i razlozi zašto ga dodati u svoju prehranu

Foto: marichka_b iStock/Getty Images Plus via Getty Images