Novi Xiaomi uređaji superiornih su performansi, ali posebno oduševljavaju elegancijom

by | 24 listopada, 2024

Dobio sam priliku testirati najnoviju Xiaomi Smart Band 9 pametnu narukvicu i Redmi Buds 6 Active bežične slušalice, uređaje koji su lansirani u sklopu Xiaomi 14T serije i malo je reći da sam oduševljen.

Prije otprilike mjesec dana kontaktirala me ekipa iz hrvatskog Xiaomi ureda s upitom jesam li zainteresiran isprobati njihove najnovije uređaje, koji će svoju svjetsku i hrvatsku premijeru doživjeti krajem rujna. Pristao sam bez puno razmišljanja jer me u posljednje vrijeme uistinu raduje isprobati tehnološke novitete koji tek trebaju stići na tržište. Ali to nije jedini razlog; zahvaljujući takvim iskustvima, i sâm se dodatno educiram pa mi se mijenja i perspektiva iz koje promatram kupovinu i korištenje različitih gadgeta. Proteklih godina razvio sam tako sklonost prema Xiaomi uređajima iz jednostavnog razloga što dokazano pružaju najbolji omjer kvalitete i cijene. Xiaomi uređaji su pouzdani i kvalitetni te vas neće iznevjeriti, a njihov kompaktni i elegantni dizajn uvijek iznova oduševi. Svi koji me poznaju znaju da prije nego što donesem odluku o kupnji ili isprobavanju novog uređaja, temeljito proučim recenzije i ispitam sve moguće informacije i ako ćemo iskreno, prilično sam zahtjevan korisnik s hrpom osobnih preferencija pa mi nije lako ugoditi.

Primjerice, dugo sam tvrdoglavo odbijao prijeći na bežične slušalice jer mi se to jednostavno činilo neisplativim. Budući da gadgete najviše koristim tijekom trčanja kako bi mi vrijeme brže prošlo i kako bih bio učinkovitiji, godinama sam bio vjeran isključivo žičanim slušalicama. Imao sam svoje razloge: jednostavno sam znao da sam previše neodgovoran i da ću bežične stalno gubiti ili da će mi ispadati, a kako sam u to vrijeme, vjerovao u predrasudu da su bežične slušalice preskupe, čvrsto sam se držao teze da su one za neke pažljivije i organiziranije ljude. Međutim, prošle zime, tijekom putovanja u Bukurešt, dobio sam priliku isprobati tada nove Redmi Buds 5 Pro bežične slušalice i to je doslovno promijenilo moj život. Toliko sam se zaljubio u te slušalice da sam stvorio pravu malu ovisnost o njima. Nakon svega par dana korištenja otišao sam u Arena Centar i kupio još tri para identičnih slušalica – za svaki slučaj. Neka se nađu, mislio sam. Ako se kojim slučajem dogodi da jedan par izgubim (a znamo svi koliko je to moguće), imam još rezervu. U tom trenutku, sve moje bojazni oko ulaganja u bežične slušalice potpuno su nestale jer sam dobio izrazito udobne slušalice s brojnim naprednim mogućnostima po više nego pristojnoj cijeni.

Xiaomi je s vremenom promijenio i neke druge moje navike. S nevjericom priznajem – počeo sam nositi i pametni sat. Da, dobro ste pročitali. Iako nikad u životu nisam nosio nikakve satove, sada s ponosom nosim najnoviji Xiaomi Smart Band 9 koji mi je postao sastavni dio svakodnevice, ali o tome nešto kasnije u tekstu.

Zbog toga mojoj sreći nije bilo kraja kad sam dobio potvrdu da ću među prvima isprobati najnovije Redmi Buds 6 Active. Riječ je o slušalicama koje nisu savršene samo za sportaše (neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalac), već i za one koji imaju istančan osjećaj za estetiku.

Već na prvi pogled bilo mi je jasno da se radi o uređaju koji kombinira funkcionalnost s nevjerojatnim dizajnom. Proveo sam cijeli mjesec testirajući te slušalice na terenu koji mi je najdraži i najpoznatiji – na Jarunu. Svaki jutarnji trening, svaki krug koji sam otrčao, prolazio je uz Redmi Buds 6 Active u ušima. Kvaliteta zvuka, udobnost i osjećaj slobode koji pružaju uistinu su impresivni.

Ove slušalice pokazale su se idealnima ne samo zbog svoje tehničke superiornosti nego i zbog načina na koji savršeno prate svaki moj pokret. Bez obzira na tempo, znoj ili vremenske uvjete, Redmi Buds 6 Active pokazale su se kao pravi partner na treningu.

Slušalice iz snova

Redmi Buds 6 Active u odnosu na svojeg prethodnika donose jednu promjenu – ove slušalice nemaju one klasične gumene nastavke koji se učvršćuju u uhu, već glatku plastičnu površinu koja se samo nježno nasloni unutar uha. Prije prvog korištenja bio sam mrvicu skeptičan kako će mi zbog toga kliziti iz uha ili kako ću ih stalno morati popravljati tijekom trčanja. Međutim, već u prvom krugu po Jarunu shvatio sam da sam se brinuo bez razloga.

Slušalice su ostale potpuno fiksirane, bez ikakvog klizanja ili potrebe da ih svakih nekoliko trenutaka provjeravam i pritišćem prstima, a osjećaj sigurnosti je cijelo vrijeme bio prisutan. U potpunosti sam se prepustio uživanju u trčanju, bez dodatnih distrakcija i tapkanja uha.

Ono što stvarno moram istaknuti, i to još jednom, jest činjenica da ove slušalice nisu samo savršen partner u sportskim aktivnostima. Njihova elegancija i vrhunski dizajn čine ih idealnima i za svakodnevne gradske uvjete, posao ili sastanke. U moru raznih slušalica koje često izgledaju preveliko i glomazno, Redmi Buds 6 Active ističu se svojom nenametljivom diskretnošću.

U ušima djeluju suptilno, ne privlače previše pozornosti i savršeno se uklapaju u svaki stil. Bilo da sjedim u uredu na nekom važnom Zoom sastanku, šetam gradom ili jednostavno uživam u omiljenoj kavi u pauzi, ove slušalice postale su moj nenadomjestiv suputnik. Upravo zbog tog profinjenog izgleda ne morate ih vaditi iz ušiju nakon treninga – one su dovoljno elegantne da s lakoćom prate sve aspekte svakodnevnog života.

Redmi Buds 6 Active slušalice unose svestranost i funkcionalnost u svakodnevno iskustvo slušanja, prilagođavajući se različitim potrebama i situacijama. Nude čak pet načina slušanja kako bi korisnicima pružile savršen zvuk u svakoj prilici: Standard za uravnotežen zvuk, Enhanced treble za naglašavanje visokih tonova, Enhanced bass za duboke i snažne basove, Enhanced voice za jasnoću govora te Boost volume za dodatno pojačanje glasnoće.

Jedan od ključnih aduta ovih slušalica jest njihova iznimna lakoća. Zahvaljujući ergonomskom dizajnu, savršeno prianjaju u uho i pružaju osjećaj udobnosti čak i tijekom dugotrajnog nošenja. Osim toga, njihova lagana konstrukcija proteže se i na kućište, što ih čini idealnim za nošenje i uporabu u pokretu.

U estetskom smislu, Redmi Buds 6 Active uistinu privlače pozornost. Dolaze u četiri elegantne boje – ružičastoj, plavoj, bijeloj i crnoj, dok prozirni poklopac kućišta i sjajna traka dodaju dozu sofisticiranosti. Samo kućište oblikovano je zaobljenim rubovima, što osigurava savršeno prianjanje u ruku, dodajući praktičnost i lakoću nošenja.

Za stabilno i brzo povezivanje tu je Bluetooth 5.4 tehnologija, koja jamči neometanu i stabilnu povezanost tijekom slušanja. Bez obzira na aktivnosti kojima se bavite, Redmi Buds 6 Active spremne su izdržati sve izazove zahvaljujući IPX4 certifikatu vodootpornosti. Ovo znači da se možete opustiti i koristiti slušalice bez straha od znoja ili kiše tijekom sportskih aktivnosti ili putovanja.

Što se tiče trajanja baterije, slušalice pružaju nevjerojatnih šest sati slušanja glazbe bez potrebe za kućištem. Time su savršen izbor za sve koji su stalno u pokretu i žele uživati u glazbi bez prekida.

Elegancija na zapešću

Za sve koji me poznaju, najzabavniji dio mog života posljednjih mjesec dana postao je – sat. Razmišljajući o pametnim satovima, znao sam da istovremeno želim uređaj čije će mi funkcije biti korisne i koji će pritom izgledati estetski prihvatljivo.

Također, želio sam pametni sat koji će odražavati moju osobnost – spoj funkcionalnosti i estetskih značajki.

S obzirom na to da imam ekstremno tanko zapešće, elegantni okrugli satovi na mojoj ruci često izgledaju nezgrapno, poput velikog tanjura. Međutim, novi Xiaomi Smart Band 9 iznenadio me na način na koji nisam očekivao.

Ovaj pametni sat izuzetno je kompaktan i savršeno odgovara mom (tankom) zapešću. Ono što je najvažnije, ne samo da na meni izgleda odlično nego i funkcionira besprijekorno. Xiaomi Smart Band 9 upravo je ono što sam tražio – manji i diskretniji od klasičnih satova, ali s dovoljno funkcionalnosti da zadovoljim svoje potrebe i stil. Taj osjećaj da napokon imam uređaj koji se skladno uklapa u moj svakodnevni život, a da pritom ne izgleda neskladno, bio je nevjerojatno oslobađajući.

Xiaomi Smart Band 9 namijenjen je podjednako i sportašima i rekreativcima, zapravo svima koji žele bolje voditi računa o svome zdravlju i istovremeno si olakšati praćenje svakodnevnih obveza i zadataka.

Mene su pak najviše oduševili dodaci koji se mogu nabaviti za ovaj pametni sat. Najvažniji od njih, ako se mene pita, jest onaj za trčanje – mali broš na koji se jednostavno postavi glava sata. Ovaj dodatak omogućuje brzo i jednostavno postavljanje željene vježbe i omogućuje vam da odmah krenete u akciju. Kao što znate, prilikom trčanja nitko ne voli imati bilo što na ruci jer to može otežati trening, a znojenje dodatno doprinosi nelagodi. Ovaj pametan dodatak eliminira potrebu za nošenjem sata na zapešću, što čini vježbanje puno ugodnijim. Sada se mogu potpuno posvetiti trčanju, bez brige o tome kako ću nositi uređaj i bez dodatne nervoze koju izaziva znojenje ruke.

Osim tog simpatičnog dodatka koji redovito postavljam na tenisice te tako trčim bez ikakvih briga, ponuda dodatnih remena za Xiaomi Smart Band 9 jednostavno je nevjerojatna. Xiaomi je doista nadmašio očekivanja kad je riječ o prilagodbi sata prema vašem stilu i potrebama. Nudi razne vrste remena koji podižu funkcionalnost i estetiku sata na novu razinu. Tu su klasični gumeni remeni, elegantni metalni modeli, zavodljivi i ženstveni dizajni, pa čak i neki koji izgledaju poput pravih narukvica. Bez obzira na to što odaberete, svaki remen daje vašem satu poseban karakter i prilagodljivost koja odgovara vašem ukusu i prigodi.

Što je najvažnije, glava sata ostaje nepromijenjena, što znači da sve obavijesti i informacije koje dobivate putem povezanosti s mobitelom možete pratiti bez potrebe da stalno gledate u ekran mobitela ili ga tražite po džepu ili torbi. Ova funkcionalnost omogućuje vam da ostanete povezani i informirani u svakom trenutku, dok vaš Xiaomi Smart Band 9 izgledom i funkcionalnošću zadovoljava sve vaše zahtjeve.

Superiorne performanse za aktivni način života

Xiaomi Smart Band 9 nudi izvanredne performanse za sve koji vode aktivan način života. Ovaj pametni uređaj podržava preko 150 različitih sportskih aktivnosti, što ga čini idealnim za sve vrste treninga, bilo da ste rekreativac ili profesionalni sportaš. Njegova baterija može izdržati nevjerojatnih 21 dan, što znači da se ne morate stalno brinuti oko punjenja.

Uređaj je vodootporan s certifikatom 5 ATM, što omogućava korištenje i u vodi bez brige o oštećenju. Sa zaslonom od 1.62 inča AMOLED s maksimalnom svjetlinom od 1.200 niti, prikazi su jasni i u uvjetima slabog osvjetljenja. Senzor svjetla automatski prilagođava svjetlinu zaslona vanjskim uvjetima, a 200 različitih načina prikaza omogućava potpunu personalizaciju. Stopa osvježavanja zaslona iznosi 60 Hz, pružajući glatko i ugodno iskustvo.

Okvir sata izrađen je od aluminija i dostupan je u nekoliko boja: Midnight Black, Glacier Silver, Mystic Rose, Arctic Blue i Titan Gray. S težinom od samo 15,8 grama i debljinom od 10,95 mm, Xiaomi Smart Band 9 je izuzetno lagan i tanak, gotovo neosjetan čak i kada spavate. Za trčanje, uređaj nudi 10 različitih načina trčanja, uključujući i dodatak za tenisicu koji vam omogućuje jednostavno praćenje vaših aktivnosti.

Napredno praćenje kvalitete sna, otkucaja srca i razine kisika

Xiaomi Smart Band 9 omogućuje napredno praćenje različitih zdravstvenih parametara putem aplikacije Mi Fitness, koja je potrebna za povezivanje s uređajem. Novi i poboljšani senzor za praćenje otkucaja srca pruža precizne informacije i automatski vas upozorava u slučaju abnormalnih vrijednosti, bilo da su otkucaji srca previsoki ili preniski.

Uređaj također automatski upozorava na nisku razinu saturacije kisika (SpO2), dok cjelodnevno praćenje razine stresa pomaže u upravljanju mentalnim zdravljem. Visokoprecizni senzori prate kvalitetu sna, uključujući otkucaje srca i dotok kisika tijekom spavanja, te nude savjete za poboljšanje kvalitete sna.

Kao dodatak, Xiaomi Smart Band 9 pruža zanimljiv uvid u vaš životni stil putem funkcionalnosti koja na temelju podataka o trajanju sna, razini stresa i tjelesnim aktivnostima može odrediti koju biste životinju mogli predstavljati. Ova zabavna funkcija dodaje personalizirani element vašem svakodnevnom praćenju zdravlja.

Osim toga, Xiaomi je pripremio posebnu ponudu do 31. listopada u sklopu koje će svi kupci bilo kojeg uređaja iz nove Xiaomi 14T serije na poklon dobiti Xiaomi robotski usisavač E10.