Baklava s bundevom

by | 7 studenoga, 2013

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 dl vrhnja
  • 1 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g nasjeckanih lješnjaka
  • 700 g očišćene bundeve
  • 1/2 žličice cimeta
  • 2 vaniln šećera
  • 1 dl mlijeka

Za preljev:

  • 3 dl vode
  • 200 g šećera
  • 1 limun

Priprema:

1. Bundevu krupno naribati.
2. U dubljoj posudi pomiješati naribanu bundevu, nasjeckane lješnjake, cimet i vaniln šećer, pa promiješati.
3. Posebno umutiti jaja i šećer, te dodati vrhnje, ulje i prašak za pecivo i promiješati.
4. Smjesu od jaja pomiješati sa smjesom od bundeve i promiješati kuhačom da se dobije ujednačena smjesa.
5. Tepsiju veličine kore za pitu nauljiti, pa u nju staviti dvije kore. Premazati s malo nadjeva i prekriti jednom korom. Postupak nadjevanja nastaviti dok se ne utroši materijal, te završiti dvjema korama za pitu.
6. Nadjevenu pitu premazati s malo mlijeka i staviti da se peče u zagrijanu pećnicu na 200ºC dok ne porumeni.
7. Dok se pita peče, pripremiti preljev. Pomiješati vodu i šećer i kuhati dok se ne dobije rijeđi sirup. Limun narezati na kolutove i dodati u sirup.
8. Neohlađenu baklavu preliti toplim sirupom, a kolutove limuna rasporediti preko nje i pričekati da kore upiju tekućini.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept