Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Tajna zdravog srca leži u mediteranskoj prehrani i umaku od rajčica, tvrde španjolski znanstvenici. Naime, umak od rajčica sadrži 40 antioksidansa polifenola koji sprječavaju oksidativni stres, koji oštećuje srčani mišić. Samim tim, ako redovno konzumirate ovaj umak, smanjujete rizik od srčanog udara.
Znanstvenici su proučavali na koji način tradicionalni umak “sofrito”, koji se jede u Španjolskoj, Portugalu i Latinskoj Americi, a radi se od rajčica, luka, češnjaka, maslinovog ulja i kukuruznog brašna, utječe na zdravlje srca. Utvrdili su da konzumiranje ovog umaka bolje djeluje na srce nego konzumiranje pojedinačnih namirnica, jer kombinacija ovih sastojaka sadrži veći udio polifenola.
Naravno, što su sastojci kvalitetniji, to je i korist veća, pa je umak s ekstra djevičanskim maslinovim uljem kvalitetniji jer ima bolja antioksidativna svojstva.
Izvor: Daily Mail