Bijela torta

by | 22 studenoga, 2013

Sastojci:

Za koru:

  • 10 bjelanjaka
  • 500 g šećera u prahu
  • 2 žlice octa
  • 4 žlice griza

Za kremu I:

  • 10 žumanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • 7 dl mlijeka
  • 125 g maslaca
  • 125 g margarina
  • 100 g pečenih mljevenih lješnjaka

Ostali sastojci:

  • 5 dl slatkog vrhnja

Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje.
2. Pred kraj uliti ocat. Mutiti još malo pa dodati griz i polako promiješati.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 150 ºC 90 min. Pečenu koru vertikalno prerezati napola da bi se dobile dvije kore.

Krema:
1. U dubljoj posudi pjenasto umutiti 5 žumanjaka sa 5 žlica šećera.
2. Posebno umutiti preostalih 5 žumanjaka sa 5 žlice šećera, 5 žlica brašna i 2 dl mlijeka. Ostatak mlijeka staviti kuhati. U proključalo mlijeko dodati pripremljenu smjesu od žumanjaka i brašna te kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Pomiješati ohlađenu kremu s umućenom masom od žumanjaka i šećera. Dodati margarin i maslac te umutiti mikserom. Na kraju dodati mljevene lješnjake i izmiješati.

Završni postupak:
1. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati 1/2 kreme, a zatim rasporediti 1/3 šlaga. Preklopiti drugom korom te rasporediti preostalu kremu. Potom cijelu tortu premazati preostalim šlagom i ukrasiti po želji.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept