Čaj kao osnovni dodatak jelima u hladnim mjesecima

by | 24 studenoga, 2013

Čaj nije samo odličan napitak u hladnijim danima, već može poslužiti i kao izvrstan dodatak raznim jelima. U pripremi tih jela možete koristiti sušene listiće ili vrećice čaja. Ovaj mnogima omiljeni napitak koristi se u kremama za kolače, u njemu se kuha voće, a u njemu se mogu kuhati riba i meso.

Pri odabiru čaja treba paziti da se aroma slaže s namirnicama, pa se tako voće najbolje slaže s voćnim čajevima, dok je za meso najbolji izbor zeleni i crni čaj, te onaj od jasmina.

Sušeno voće najbolje se slaže sa suhim kolačima i kompotima koji su nezaobilazni slatkiši tijekom zimskih mjeseci. Grožđice tako možete natopiti čajem, s tim da bi trebale odstajati 10-15 minuta prije nego što ih dodate biskvitnom kolaču ili kuglofu. To će kolaču dati dodatnu vlagu pa neće biti suh.

Na isti način se sušeno voće kao što su marelice, šljive i kruške mogu staviti u čaj od bergamota na 10 minuta, te dodati kompotu. To će desertu dati savršen aromatičan ‘šmek’.

Za razliku od sušenog voća koje samo treba potopiti u čaj, svježe voće kuha se u čaju. Breskve se najbolje slažu s čajem od istog voća, a jabuke s čajem od šipka.

Listiće čaja možete dodati i u preljev za sladoled, crème brûlée ili panna cotta.

Žele od čaja

Od čaja možete raditi i žele. Dovoljno je da vodu zamijenite čajem, dodate želatinu i voćni sok po želji. U posudu ulijte 1,3/4 vode, 12 vrećica čaja po želji, 1/4 voćnog soka, tri šalice šećera i vrećicu instant-želatina.

Skuhajte čaj, izvadite vrećice i dodajte sok i šećer, te kuhajte još dvije minute. Nakon toga dodajte želatinu i kuhajte jednu minutu. Dobivenu smjesu ulijte u kalupe i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Čaj kao marinada

Osim kod deserata čaj možete iskoristiti i prilikom pripreme slanih jela. Riba i meso mogu se dimiti i marinirati listićima čaja, ali i kuhati na njegovoj pari. Umjesto vode koristi se čaj, najčešće od jasmina koji ribi daje posebnu aromu.

U pet šalica vode stavite pet žličica sušenih listića čaja, žlicu umaka od soje, dvije žličice soka od limuna ili octa, te malo soli i papra. Filete ribe kuhajte na pari 10 do 15 minuta pa potom poslužite.

Kuhanje s čajem Kinezi i Japanci njeguju već stotinama godina, te pripremaju patku dimljenu čajem, jaja s aromom čaja i ribu. Amerikanci čaj koriste kao marinadu za piletinu, a Indijci kao začine za rižu.

Tekst: Life Content
Izvor: 24sata.hr