Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Sve dok netko ne napravi čarobnu tableticu koja će nam podariti savršeno zdravlje, trebamo nastojati zdravo se hraniti kako bi naše tijelo bilo jako i kako bismo imali dovoljno energije. Zdravstveni stručnjak Kim Deli savjetuje da dnevno jedemo najrazličitije vrste povrća, cijela zrna žitarica i proteine, ali napominje da postoji i pet namirnica koje su posebno dobre za zdravlje srca i koje je zbog toga neophodno uvrstiti u prehranu.
Zobena kaša: Topiva vlakna, koja se nalaze u cijelim zrnima žitarice, dokazano smanjuju razinu lošeg kolesterola i rizik od srčanih bolesti, što zobenu kašu čini idealnim izborom za prvi dnevni obrok. Nedavna istraživanja pokazala su da zobena kaša također štiti od visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 i prekomjerne težine.
Crveno vino: Sadrži fenole i resveratrol, flavonoide koji se ponašaju kao antioksidansi u krovotoku i štite krvne žile, smanjuju krvni tlak i povoljno djeluju na razine takozvanog dobrog kolesterola. Stoga nazdravite svom zdravlju ispijajući čašu vina dnevno.
Losos: Omega-3 masne kiseline, kojih ima u lososu, tijelo trenutno apsorbira i koristi za smanjenje razine triglicerida, obnavljanje oštećenih mišića i jačanje srca.
Slatki krumpir: Ova posebna vrsta krumpira, poznata i kao čičoka a podrijetlom iz Južne Amerike, bogata je beta-karotenom, vitaminima A, C i E i vlaknima, što je čini ne samo ukusnom već i vrlo zdravom.
Svi ti hranjivi sastojci, udruženim snagama, smanjuju razinu kolesterola, reduciraju upale i sprječavaju začepljenje arterija.
Izvor: novosti.rs