Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Kako kuhati, rezati, piti i jesti namirnice tako da se iz njih dobije maksimum korisnih sastojaka?
Jasno je svima – zdravije je jesti svježe voće i povrće nego zamrznutu hranu. Ipak, kada je riječ o određenim namirnicama koje svi konzumiramo, često ih koristimo na pogrešan način. Takav je slučaj i sa sljedećih pet:
Povrće
Mnogi misle da je kuhano povrće najzdravije povrće. Pogreška – ova pretpostavka je vrlo pogrešna. Najbolji način za pripremu jest kuhanje na pari. Tako su istraživanja pokazala da brokula pripremljena na pari, u odnosu na druge načine pripreme, zadržava najviše hranjivih tvari koje su korisne za prevenciju karcinoma.
Sulforafan je snažna antikancerogena tvar koja se nalazi u brokuli, cvjetači, kelju i rikoli i za čije oslobađanje je nužan enzim mirozinaza. Ovaj enzim je jako osjetljiv i biva uništen prilikom različitih načina termičke obrade. Ipak, para je blaga, utječe na sporiju pripremu, pa enzim uspijeva opstati.
Jagode
Jagode, posebno krupnije, većina reže prilikom pranja. Ovaj postupak je pogrešan, jer rezane jagode imaju i do 12 posto manje vitamina C nego cijele, kako je pokazalo jedno istraživanje provedeno u Brazilu. Naime, u kontaktu sa zrakom i svjetlošću vitamin se gubi, zbog čega je preporučljivije jesti cijele jagode.
Vino
Ostavljate bocu vina da diše? Pogrešno! Jedno istraživanje pokazalo je da u boci vina koja je otvorena desetak sati organske kiseline i polifenol počinju se gubiti. Vino tako gubi neke svoje efekte koji su korisni za zdravlje. Recept je jasan: vino bi trebalo piti iz tek otvorenih boca.
Rajčica
Najveći broj ljudi jede sirove rajčice unutar salata ili drugih jela. Ipak, istraživanja su pokazala da se podgrijavanjem u rajčici povećava količina likopena, izuzetno snažnog antioksidansa. Zato je najbolji način za pripremu rajčica njegovo kuhanje u maslinovom ulju, jer se na taj način osigurava i masnoća koja je potrebna organizmu da bi mogao apsorbirati likopen.
Zamrznuti proizvodi
U želji da se hrane zdravo, mnogi ljudi izbjegavaju kupovinu zamrznutih namirnica. Ipak, to je potpuno pogrešno, jer je (u čak dva od tri slučaja) zamrznuto voće i povrće bogatije vitaminom C i beta karotenom nego nezamrznuto. Naravno, ovo ne znači da je zamrznuto voće bolje od svježeg. Ipak, voće i povrće koje se može kupiti u prodavaonicama često nije potpuno svježe, te su se mnoge korisne tvari u njemu već počele razgrađivati. S druge strane, zamrznuto voće i povrće se najčešće smrzne prije nego što je počelo gubiti hranjivu vrijednost, zbog čega ga ne bi trebalo izbjegavati po svaku cijenu.
Izvor: cosmopolitan.rs