Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Kako biste unaprijedili svoje zdravlje, nije dovoljno samo da se zdravo hranite već i da te zdrave namirnice kombinirate na odgovarajući način. Neki začuđujući spojevi mogu dovesti do viška kilograma, tromosti, pa čak i problema s probavom, uslijed vitaminskog i nutritivnog disbalansa.
Određujući odgovarajuće zamjene, možete održati svoje tijelo u formi bez odricanja svoje omiljene ukusne hrane. Otkrijte koje kombinacije namirnica preskočiti i što jesti da biste bili zdraviji i sretniji – ali ne i gladniji.
1. Bijeli kruh s džemom
“Kombinacija prezasićena šećerom za početak dana može loše utječe na vas“, kaže Alison Stowel, savjetnica nutricionistica udruženja “Gudinig Stars” i dodaje: “Kada započnete dan bez proteina i s vrlo malo masnoća, postoji šansa da ćete se tijekom dana prejedati s obzirom na to da će vaše tijelo težiti nadoknaditi ovaj nedostatak“.
Zamijenite bijeli kruh onim od cijelog zrna da biste prehrani dodali vlakna, a umjesto džema jedite maslac od kikirikija za zdravu količinu masnoća i proteina.
2. Pizza sa salamom
Dodavanje suhomesnatih proizvoda na ionako visokokaloričnu pizzu povećava rizik od bolesti srca. “Ukoliko vam se često događa da samo ‘ponekad’ jedete ovakav tip hrane, to vjerojatno znači da inače ne konzumirate dovoljno boljih opcija“, kaže Stowel.
Radi veće hranjivosti, obogatite pizzu povrćem umjesto mesom i jedite je uz bogatu salatu kako biste manje bili u iskušenju da pojedete još jedan komad.
3. Čips i salsa (ljuti) umak
Jeste li se ikada zapitali zašto je tako teško odvojiti se od grickalica? “Vaša želja za soli vjerojatno je jača od snage volje da se odvojite od vrećice čipsa, što za rezultat ima unos velikog broja kalorija“, objašnjava Stowel. Iako je salsa umak niskokaloričan, nedostaje mu “sitost” koju pružaju neke zdravije grickalice.
Najbolje bi bilo čips zamijeniti sirovim povrćem, u cilju vitaminske i antioksidansne užine.
4. Žitarice s mlijekom
Vjerovali ili ne, najčešći doručak na svijetu mnogima izaziva probleme s probavom. “I žitarice i mlijeko sadrže ugljikohidrate“, kaže Alison Stowel. Brzo probavljeni ugljikohidrati uzrokuju promjene u visini krvnog tlaka i energetske krize. Hrana koja se sporije probavlja zahtijeva od vašeg tijela manje rada, a to je svakako bolje rješenje, navodi Stowel.
Za pomoć probavi, u doručak dodajte masnoće i proteine, a to ćete učiniti kombiniranjem žitarica s nemasnim grčkim jogurtom i šakom oraha.
5. Vino i desert
Razmislite o tome da svoju večernju čašu vina zamijenite šalicom kave ili čaja. Prema nekim stručnjacima, vino treba piti uz večeru, ne poslije nje. Alkohol se miješa sa šećerom u krvi, povećavajući tako razinu inzulina, koji onda šećer iz deserta pretvara u masne naslage – a to vodi višku kilograma.
Vino bi trebalo piti s neglikemijskim namirnicima, kakvo je povrće, koje smanjuju nalet alkoholnog šećera.
6. Hamburger i pomfrit
Omiljeno američko jelo možda je lako dostupno, ali to ne znači da za sobom ne ostavlja ozbiljne posljedice. Kombinacija pretjerano obrađenih tvari koje možemo naći u hamburgeru i šećer iz pomfrita vodi ka ubrzanom starenju i poremećaju metabolizma.
Zdravija alternativa: manje mastan vegetarijanski hamburger u kombinaciji s kiselim krastavcima.
7. Juha od rajčica iz konzerve i pohani sir
Ova klasična kombinacija nije bezopasna kako se možda čini. Većina juha od rajčica iz konzerve ima povišeni udio šećera zahvaljujući dodanoj fruktozi, a vrlo nisku razinu proteina i zajedno s pohanim sirom čini izvor goleme količine natrija.
Više vlakana i vitamina s manje kalorija dobit ćete odabirom juhe od rajčica s niskim udjelom natrija i bez dodanih šećera, jedući je uz nemasni sir i kruh od cijelog zrna.
8. Meso i pire krumpir
Omiljeni nedjeljni ručak ima i dobre i loše strane. Dok je meso, s jedne strane, odličan izvor proteina, obično ima povišene masnoće i veliki broj kalorija. Nadalje, pire krumpir pruža samo nekoliko grama vlakana, a uz dodano vrhnje ili maslac zajedno s mesom postaje jelo koje imao vrlo malo “zdravih”, zasićenih masnoća. Također, mala količina vlakana može uzrokovati zatvor.
Za sličan okus s više vlakana i manje kalorija, probajte pureće meso u kombinaciji s izgnječenom cvjetačom.
9. Salata s nemasnim dresingom
Točno tako: nemasni dresinzi nisu najbolje rješenje za začinjavanje salate. Vitamini koji se nalaze u povrću, kao što su vitamini A i K, traže dodatne masnoće kako bi se upili. Također, mnogi nemasni dresinzi su prezasićeni šećerom.
Kako biste povrće učinili ukusnijim, uvijek odaberite maslinovo ulje.
10. Muffin i sok od naranče
Za ovaj popularan doručak karakteristična je mala hranjivost, uz vrlo veliki broj kalorija. Manjak proteina i vlakana, a višak ugljikohidrata može izazvati povišen krvni tlak, koji će brzo ponovno pasti, čineći da se osjećate umorno.
Kao sličan obrok probajte muffin od cijelog zrna i šalicu nemasnog mlijeka za veću dozu proteina. Za kraj, pojedite svježe voće da biste se zasladili.
Autor: Life Content