Postoje li najbolje godine za trudnoću?

by | 3 prosinca, 2013

Pravo vrijeme za rađanje zaista je individualna stvar. Pojedine žene kažu da je najbolje postati majka što ranije, druge, opet, tvrde da je za ovaj čin potrebna zrelost koju osigurava životno iskustvo…

DVADESETE

Vaše tijelo:

U fizičkom smislu, dvadesete godine života jesu idealno vrijeme za trudnoću. U ovom periodu, tijelo se nalazi u optimalnom stanju da odgovori na sve što je organizmu potrebno tijekom trudnoće. U ovom periodu života, rizik od komplikacija u trudnoći (trudnički dijabetes, visok krvni tlak i preeklampsija) izuzetno je malen.

Također, postoje vrlo male šanse da rodite bebu s Downovim sindromom ili Spinom bifidom (u 25. godini života rizik od pojave Downovog sindroma iznosi 1:1.250, dok je rizik u 35. godini života 1:378 slučajeva). Generalno, tijekom dvadesetih godina vaša fizička kondicija je na najvišem nivou i svakako imate puno više energije za brigu i podizanje djeteta od žene u tridesetim ili četrdesetim godinama života.

Vaša psiha:

Vaš brak je još uvijek “u povoju”. Na početku ste karijere (možda još uvijek niste završili školu), a većina vaših prijatelja još uvijek nema djecu, pa to može biti otežavajuća okolnost, jer nemate prijateljicu s kojom se možete posavjetovati.

Najvažnije je da kontaktirate s trudnicama i tako dobijete psihološku podršku. Trudnoća u dvadesetim godinama obično zahtijeva suočavanje s usklađivanjem posla i obveza oko obitelji iako se još niste “ispraksirali” ni u jednoj ni u drugoj ulozi. Hoćete li ćete biti ustrajni i pokušati se ostvariti na svim poljima, ili ćete odgoditi napredovanje u karijeri u korist obitelji, na vama je da odlučite. Beba može unijeti priličnu zbrku u jedan “svjež” i mlad brak. Zato, kada beba dođe na svijet, pobrinite se da svoju pažnju podijelite podjednako na bebu i supruga.

TRIDESETE

Vaše tijelo:

Objektivno, u ovim godinama, povećava se rizik od pojave komplikacija u trudnoći. Ipak, većina zdravih žena iznese trudnoću do kraja, bez većih problema. Rizik od pojave gestacijskg dijabetesa i preklampsije sade je veći, kao i od Downovog sindroma i drugih kromosomskih poremećaja. Do 35. godine života, rizik od pojave kromosomskih abnormalnost iznosi 1:200, koliko, otprilike, iznosi i rizik od pobačaja uslijed amniocenteze. Zbog toga liječnici preporučuju da se ovaj dijagnostički postupak napravi samo ženama koje imaju više od 35 godina života.

Ukoliko ste se podvrgnuli umjetnoj oplodnji, imate puno veće šanse da vaša trudnoća bude višestruka, za razliku od žena koje su zatrudnjele prirodnim putem. Također, povećava se šansa da se porodite carskim rezom. Zašto? Prema jednoj teoriji, liječnici tvrde da se u ovim godinama smanjuje količina hormona koje tijelo žene luči tijekom porođaja, pa porođaj kod starije prvorotkinje ne napreduje kako bi trebalo, beba pati i liječnici su onda prinuđeni završiti porođaj operativnim putem.

Vaša psiha:

Mnoge žene se u današnje vrijeme odlučuju na materinstvo tek nakon što napune trideset. Ta pojava vrlo je raširena, a ima i neke prednosti… Ukoliko tek sada rađate prvo dijete, sigurno ste imali dovoljno vremena posvetiti se sebi, svom braku i karijeri. Ako ste zadovoljni emotivnim stanjem i poslom kojim se bavite, to je odlična “podloga” da se i u materinstvu ostvarite na najbolji način.

Također, veće su šanse da u vašem najbližem okruženju ima žena koje također iščekuju “veliki događaj”, tako da vam neće nedostajati razumijevanje i podrška. Vaš brak je, vjerojatno, na “čvršćim temeljima” jer ste zreliji i sigurniji u sebe i svoju vezu.

ČETRDESETE

Vaše tijelo:

Rađanje bebe u četvrtom desetljeću prilično je česta pojava u današnje doba. Većina ovih trudnoća završava rađanjem zdrave bebe iako se rizik od komplikacija znatno uvećava nakon 40. godine života. Ukoliko nosite blizance, ili trojke, javlja se rizik od prijevremenog porođaja. Rizik od kromosomskih poremećaja znatno se uvećava nakon 40. godine života (osobito od Downovog sindroma) i iznosi 1:106.

A koje su dobre vijesti? Ukoliko ste u dobroj fizičkoj kondiciji, hranite se uravnoteženo i niste kronični bolesnik (dijabetes i hipertenzija), niti ste preboljeli teže bolesti (koja ostavlja permanentne posljedice), rizik od komplikacija u vašoj trudnoći nije ništa veći nego onaj koji imaju trudnice sa 20 ili 30 godina.

Vaša psiha:

Evo nekoliko stvari koje možete očekivati:

Samopouzdanje i jasna vizija budućeg života svakako će vam donijeti neophodno strpljenje prilikom podizanja djeteta.

S obzirom na to da ste toliko čekali (možda se i više trudili) bebu, vjerojatno ćete više očekivati od sebe nego netko tko ima 20 ili 30 godina. Ipak, podsjetite sebe s vremena na vrijeme da ne morate biti savršena majka!

Sasvim je izvjesno da nećete imati baš puno prijateljica s malom djecom i zato ne oklijevajte zbližiti se s mlađim majkama. Materinstvo je sjajan faktor zbližavanja – kada ste u društvu ostalih majki, godine života, kao i druge razlike, jednostavno nestaju, jer djeca postaju središte pažnje i glavna tema razgovora.

Autor: Life Content