Kako prepoznati budućeg bivšeg muža?

by | 22 siječnja, 2014

Znate li kako se naziva ono što vaš partner radi pogrešno, ali svejedno njegove postupke pokušavate opravdati i učiniti logičnim? Stručnjaci to nazivaju racionalizacijom, a najbolji način kako bi izbjegnuli razvod je osvijestiti se.

Debra Winger, autorica knjige “How to Recognize Your Future Ex-Husband” (Kako prepoznati budućeg bivšeg muža), na svom blogu objašnjava koliko je racionalizacija opasna i na koji način može opstruirati prepoznavanje ranih znakova problema u vezi. Ovo su tri ključna područja u kojima racionalizacija najčešće dolazi do izražaja.

Bijes

Osoba koja je često ljuta i to pokazuje već na samom početku veze, mogla bi biti emocionalno nestabilna. Zbog njegovog bijesa možemo se osjećati manje vrijednima, a intimnost je često ograničena. Prava intima je u osjećaju povjerenja i sigurnosti, što je nemoguće doživjeti s nekim tko je stalno ljut. Bijes niti u kojem slučaju ne bi trebala biti prva reakcija na problem. Ako vam pokušava objasniti da je to što lako plane zapravo odraz njegove bliskosti, jer pred vama može biti onakav kakav stvarno je – bježite, on je sigurno bivši suprug.

Granice

Iako je priroda romanse u rušenju granica (dvoje postaje jedno), važno ih je postaviti na samom početku, jer ćete tako postaviti zdravije osnove za vezu. Na primjer, ako ona ne voli da joj neko “kopa” po tanjuru i uzima hranu ili pije iz njezine čaše, a on to usprkos njezinom ljubaznom upozorenju i dalje radi, moglo bi doći do problema. Ne zato što je to najgora stvar na svijetu, nego zato što to znači da nije ispoštovao njezinu molbu i tako joj zapravo pokazao da je ne poštuje. Ako vas ne poštuje, on će vrlo vjerojatno biti bivši suprug.

Novac

U našoj kulturi novac je ključna riječ za ljubav i moć, a bogatstvu se često priklanjamo zanemarujući karakter osobe koja ga posjeduje. Bogati znaju biti škrti, a često i emocionalno nedostupni. Ono što je na početku podnošljivo, postat će predmet sukoba u budućnosti. Druga strana je kupovanje poklona i pokazivanje. Skupocjeni nakit na trećem sastanku znak je za alarm. Opet, nemojte racionalizirati da je on samo darežljiva osoba koju ne treba deminalizirati zašto što ima dobar ukus. Zasipanje sitnicama i skupim večerama više govori o njemu i onome što je njemu potrebno da bi se osjećao dobro. To je znak da se tu krije prilična količina narcizma – definitivno znak “bivšeg”.

Ako ste razvedeni ili razočarani u ljubav, važno je shvatiti kako i zašto lako možete podlijeći racionalizaciji. Svjesnost je u tom slučaju sve i brzo ćete moći vidjeti neproduktivne obrasce ponašanja.

Izvor: portaloko.hr