Sedam super ideja za uređenje iznajmljenog stana

by | 12 ožujka, 2014

Živite u iznajmljenom stanu i želite promjene, ali su vam ruke vezane? Ukoliko vas stanodavac poprijeko gleda čim mu spomenete uređenje stana – rješenje je u sitnicama koje će vaš prostor učiniti ugodnijim za život, a ne zahtijevaju veće ‘preinake’.

stan-490x326

1. OGLEDALA

Ukoliko ste u malom stanu, prostor vizualno možete povećati ogledalima. Odabirom ukrasnih okvira, utjecat ćete i na izgled samog zida i prostorije, a kada ponovno poželite promjenu – ogledala lako možete premještati s jednog mjesta na drugo.

2. ‘MANJE JE VIŠE’

U malim prostorijama uvijek se držite zlatnog pravila ‘manje je više’. Ako pretjerate s detaljima i predmetima, stvorit ćete klaustrofobičan prostor u kojem se nećete opustiti. Također pazite i na zidove. Umjesto više manjih slika, na glavnom zidu u prostoriji, radije se odlučite za jednu XXL sliku. Time ćete stvoriti dojam da je prostor puno veći, a slika će još više doći do izražaja.

3. SVJETLIJA BOJA ZIDOVA

Imate li manji dotok izravnog sunčevog svjetla, zidove obojite svjetlijom bojom jer će se manja količina prirodnog svjetla tako više reflektirati po površinama. Na taj način ćete stvoriti prostran, svijetao i opuštajući ambijent. Osim toga, svijetla boja zidova idealna je i za manje i uže prostorije jer također vizualno proširuje prostor.

4. ZIDNE NALJEPNICE

Ako ste u situaciji da vam nije dozvoljeno krečenje, odličan i jeftiniji izbor su dekorativne naljepnice za zid. Lako se postavljaju, još lakše skidaju i ne ostavljaju tragove, a one manje možete postaviti i na pločice ili elemente u kuhinji i kupaonici.

5. DETALJI U BOJAMA

Unesite dašak svježine u svoj životni prostor kroz zanimljive detalje. Stare plakate ili crno-bijele fotografije koje su vam drage uokvirite živim bojama. Dosadne zavjese zamijenite platnenim roletnama s printom po želji.

Ako imate stari kauč, osvježite ga ukrasnim jastucima i presvlakama u živim bojama, a kupaonicu će svakako ‘podići’ daska za WC-školjku s fotografijama svjetskih metropola. Mogućnosti su beskonačne, a sve što vam treba je samo malo mašte.

6. RASVJETA

Osim što je funkcionalna, ona može biti i dekorativna. Imate li stare, ružne lustere, zamijenite ih novima, ali stare svakako sačuvajte, kako biste ih vratili na mjesto kada se budete selili iz stana. Još bolje rješenje su stolne i podne svjetiljke. Osim što mogu biti dekorativne, daju ugodniju svjetlost od lustera, a prilikom selidbe nosite ih sa sobom.

7. SAMOLJEPLJIVA FOLIJA

Ako vas živciraju ofucani kuhinjski elementi ili ormari u sobi, svakako se odlučite za samoljepljivu foliju. Ima ih u raznim bojama, u sjajnoj i mat varijanti. Oblijepite namještaj folijom i promijenite ručke – dobit ćete novu kuhinju i ormar. Samo ne zaboravite prije preseljenja odlijepiti foliju i vratiti stare ručke na njihovo mjesto.

Izvor: zadovoljna.hr