Kako prepoznati dehidriranost kod bebe?
Britanski pedijatri dramatično upozoravaju kako davanje vode novorođenčadi može štetiti zdravlju, no domaći stručnjaci to opovrgavaju. Ipak, ne pre...
Gazirani sokovi i druga zaslađena pića odavno su poznati izvori šećera, ali jedno novo američko istraživanje otkriva da ga ima dosta i u hrani koju jedu mala djeca. Mnogi roditelji ne shvaćaju da se u hranu bez masti stavlja šećer i da ne trebaju kupovati niskomasne proizvode. Ovi proizvodi su vam možda promaknuli.
1. Niskomasni maslac od kikirikija
Proizvođači uklanjaju masnoću iz maslaca, a kako bi nadoknadili gubitak okusa, ubacuju u njega šećer. Mast koja se prirodno nalazi u maslacu je zdrava, pa se držite regularnih varijanti maslaca. Zdrav maslac od kikirikija sadrži kikiriki i malo soli.
2. Žitarice za djecu
Djeca najčešće jedu žitarice za doručak. Proizvodi od njih, raznovrsni po obliku, okusu i boji, pripremaju se jednostavno i brzo. Ali neke žitarice za djecu sadrže više šećera nego one za odrasle, a posebno one čokoladne. Trebali biste kupovati žitarice s najviše pet grama šećera po obroku.
3. Zamrznuto i konzervirano voće
Šećer koji unesete jedući svježe voće je dobra stvar, jer sa sobom nosi i hranjive tvari i vlakna, zbog čega se osjećate sito.
Konzervirano voće ima više šećera – osobito ako kupujete varijantu sa sirupom.
Izvor: žena.blic.rs