Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Često konzumiranje rajčice i drugih vrsta povrća i voća s visokim udjelom likopena u novoj studiji povezano je s manjim rizikom obolijevanja od raka bubrega.
Likopen je antioksidans odgovoran za boju rajčice, lubenica, grejpfruta i papaje a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.
Novi nalazi prikupljeni su tijekom posljednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu.
Sudionice istraživanja s najvećim unosom likopena imale su u prosjeku 45 posto manji rizik obolijevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.
Znanstvenici vjeruju da je dobivene nalaze moguće objasniti utjecajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega.
Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, oko dva posto svih slučajeva raka u Americi odnosi se na rak bubrega.
Izvor: Life Content