Biskvitni kolač

by | 29 lipnja, 2014

kolac

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 žlica kakaa
  • 1,5 dl čokoladnog mlijeka

Za kremu I:

  • 6 dl mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 150 g šećera
  • 50 g bijele čokolade
  • 125 g margarina

Za kremu II:

  • 250 g kesten pirea
  • 4 žlice pekmeza od marelice
  • 1/2 kg petit beurre keksa
  • 3 dl mlijeka, malo ruma
  • 200 g čokolade

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa 2 žlice šećera umutiti u čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom. Pomiješati smjesu od žumanjaka sa šaumom od bjelanjaka, pa dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Polako promiješati.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i uliti pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC dok ne porumeni. Pečeni biskvit uzdužno prerezati na dva dijela i poprskati čokoladnim mlijekom.

Krema I:
1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije, uliti u proključalo mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati razlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.
3. U ohlađenu kremu dodati omekšali puding i izmiksati.

Krema II:
1. Pomiješati kesten pire, pekmez od marelica i 100 g otopljene čokolade, pa umutiti mikserom.
2. Petit beurre kekse razlomiti na manje komade i poprskati mješavinom mlijeka i ruma, pa dodati u kremu i polako promiješati.

Završni postupak:
1. Prvu koru premazati sa 1/2 kreme I, zatim nanijeti cijelu kremu II, pa drugu polovinu kreme I i završiti s drugim biskvitom. Na kraju kolač preliti otopljenom čokoladom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept