Treba li koristiti sapune i kupke prilikom kupanja bebe?

by | 4 srpnja, 2014

Novorođenčad možete kupati u čistoj vodi u koju možete dodati tek po koju kap maslinovog ili bademovog ulja.

beba

Kod kupanja malo starijih beba, koristite sapun ili šampon samo na mjestima na kojima se nalaze masnoća i znoj, a koje se ne mogu oprati samo vodom. Ipak, kada počnete koristiti sapun, trebali bi se pridržavati nekih uputstava. Naime, isprobajte ga na jednom malom dijelu bebine kože, ako u sljedećih nekoliko sati koža na tom mjestu pocrveni, osuši se ili se promijeni u odnosu na druge dijelove tijela, nemojte više koristiti taj sapun i probajte neki drugi.

Uvijek koristite blagi sapun, šampon ili kupku (neutralna ph vrijednost). Razne kupke i šamponi za bebe zapravo su isti oni koji se koriste i za odrasle, ali sadrže manje dodataka poput antibakterijske supstance, mirisa ili abraziva. Izbjegavajte sredstva za održavanje higijene koja su namijenjena odraslima.

Kada kupate bebu sapunom ili kupkom, ograničite vrijeme kupanja na manje od pet minuta da biste izbjegli sušenje kože i iritaciju. Uklonite pjenu s kože što brže, pa dobro isperite čistom vodom. Vrlo je važno da kožu ne trljate jako.

Šamponi su slični sapunima i njihovo prečesto korištenje može iziritirati kožu glave i ukloniti prirodnu masnoću s kose. Većini beba dovoljno je prati kosu šamponom jednom tjedno. Ako je vaša beba sklona ekcemima ili ima alergijski dermatitis, koristite što manje sapuna. U vezi s tim, savjetujte se s dermatologom koji će vam preporučiti sapun ili šampon za bebu. Bebe s posebno osjetljivom kožom trebale bi vrlo malo vremena provoditi u kadi, najbolje bi bilo da ih tuširate i čistite samo zaprljane dijelove tijela.

Ukoliko se vašoj bebi peruta koža na glavi, utrljajte maslinovo ili baby ulje u kožu glave i ostavite da djeluje pola sata. Nakon toga, raščešljajte kosu, a zatim je operite šamponom. Kada umivate dijete, izbjegavajte sapune.

Izvor: bebac.com