Lijena pita s jabukama

by | 3 veljače, 2013

Za tijesto:

  • 250 g margarina
  • 800 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 4 žlice ulja
  • ribana korica jednog limuna

Za kremu:

  • 1,5 kg jabuka
  • 200 g šećera
  • 50 g grožđica
  • 1/2 žličice cimeta
  • 2 žlice ulja

 

Priprema:

Tijesto:

1. U posudi za miješanje pomiješati omekšani margarin, šećer i vanilin šećer pa mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi.
2. Potom dodati slatko vrhnje i ribanu koricu limuna te promiješati. Postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo, pa ručno mijesiti kako bi se dobilo glatko tijesto.
3. Zamiješeno tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku 40 minuta.

Krema:

Jabuke očistiti, naribati na krupno , a zatim ih pomiješati sa šećerom i kratko popržiti. Potom dodati cimet i grožđice te promiješati.

Završni postupak:

1. Odstajalo tijesto podijeliti na dva dijela. Oba dijela razvaljati na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravokutnike veličine tepsije.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru tijesta. Premazati je kremom od jabuka i preklopiti drugom korom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana