Napravite sami: Osvježavajući balzam za usne od metvice i kakaa

by | 8 srpnja, 2014

Tko može odoljeti mekanim, njegovanim usnama? Njega usana sastavni je dio svakodnevne njege tijela, a nimalo ne ovisi o godišnjem dobu. Naravno da zimi naše usne postaju osjetljivije zbog hladnoće i vjetra, ali i s višim temperaturama se javlja potreba za njihovom njegom.

lip-balm-490x490

Osnovni korak njege je redoviti piling, kako bi uklonili odumrle stanice s tanke i osjetljive kože usana.

Balzam bi trebalo sadržavati vitamin E, jojobino ulje ili shea maslac – tri sastojka ključna za mekanu i nahranjenu kožu. Ako vam je baš ponestalo balzama, predlažemo da isprobate ovaj recept.

Sastojci:

  • pčelinji vosak
  • kakao maslac
  • kokosovo ulje
  • dvije ampule vitamina E (dovoljno za tri posudice balzama)
  • esencijalno ulje metvice

Esencijalno ulje metvice je sastojak koji nas osvježava jer ima učinak hlađenja na naše usne. Stavite desetak kapi, provjerite sviđa li vam se miris i je li dovoljno intenzivan, pa dodajte još ako je potrebno.

Ostale sastojke koristite u omjeru 1:1:1 ako želite tvrđu konzistenciju, prikladnu za balzam u sticku, ali ako želite razmaziviji oblik, prikladan za plitke posudice, onda koristite u omjeru 1:1:2, s većim udjelom kokosovog ulja.

Na pari otopite krute sastojke, miješajući ih i dodajući sljedeći tek kada se prvi otopio. Usred ovog postupka možete dodati vitaminsko ulje. Rastopljenu smjesu ulijte u posudice koje ste namijenili za balzam i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Pazite da je ulje kvalitetno i prikladno za upotrebu na koži.

Izvor: ordinacija.hr

Tagovi: