Kako prepoznati dehidriranost kod bebe?
Britanski pedijatri dramatično upozoravaju kako davanje vode novorođenčadi može štetiti zdravlju, no domaći stručnjaci to opovrgavaju. Ipak, ne pre...
Kada djeca traže nešto slatko, bolje je da im date hranu koja sadrži prirodni šećer, a ne neku kupovnu, prerađenu namirnicu. Međutim, u svijetu industrijske hrane to nije lak zadatak.
Za razliku od udjela masti u proizvodu, što je navedeno na pakiranju, a koje se dijele na zasićene, nezasićene i slično, proizvođači nemaju zakonsku obvezu navesti koliko je šećera dodano a koliko je ove tvari prirodnog podrijetla.
Ova informacija smatra se vlasničkim pravom proizvođača i dijelom formulacije proizvoda (što znači da ne moraju odati svoje tajne recepture). Osim toga, mnogi proizvođači vjerojatno i ne žele da kupci znaju koliko zapravo ima šećera u nekoj gotovoj namirnici.
Dakle, na vama je da pažljivo pročitate sastav proizvoda. Ako se na vrhu te liste nalazi kukuruzni sirup, to znači da slatkoća namirnice u najvećoj mjeri potječe od toga. Ako se jabuke (pire od jabuka) nalaze pri vrhu liste, onda su one izvor slatkoće.
Da biste otkrili dodane šećere, potražite na listi kukuruzni sirup ili zaslađivač, dekstrozu, fruktozu, med ili melasu (da navedemo samo nekoliko). Na kraju, zapamtite jedno: što je veći stupanj industrijske prerade jedne namirnice, time su veće šanse da sadrži dodani šećer.
Treba li koristiti umjetne zaslađivače?
Stručnjaci kažu da fizički aktivnoj djeci normalne težine nema potrebe davati namirnice i napitke s umjetnim zaslađivačima. Puno je bolje da im ne poslužujete nezdravu, prerađenu hranu te da im povremeno dozvolite da pojedu neki slatkiš s pravim šećerom.
No, ako je dijete deblje, zamjena namirnica sa šećerom onima koje sadrže samo umjetne zaslađivače ima smisla. Svi ovi proizvodi smatraju se sigurnim za zdravlje, čak i za djecu. Oni se rigorozno testiraju, možda češće nego regularne namirnice.
Autor: Life Content