Ne radite domaći umjesto djeteta

by | 21 kolovoza, 2014

Bliži se početak školske godine, pa evo nekoliko savjeta kako da svom prvašiću pokažete da učenje ne mora biti teško.

domaci-490x326

Istraživanja pokazuju da današnja djeca brže misle, kraće su usredotočena, impulzivnija su i zahtjevnija, pa im je potrebna pomoć pri učenju, posebno u prvim razredima.

Ako popuste tijekom godine, ne kritizirajte ih, već im pomozite.

Psiholozi savjetuju da dijete uvijek uči na istom mjestu, po mogućnosti da ima odvojen prostor, kao i da uvijek uči u isto vrijeme ako je to moguće, piše “Blic”.

Ovisno o uzrastu, dijete bi trebalo učiti od 30 do 60 minuta, a zatim napraviti stanku od pet do 10 minuta. Lakše zadatke i lekcije trebalo bi savladavati u cjelini, a one složenije podjeliti na etape.

Neka djeca lakše uče kada podcrtavaju gradivo, pamte napisani tekst tako što ga u mislima imaju “ispred očiju”, pa znaju raspored riječi i slova. Jedno od zlatnih pravila učenja je da se gradivo povezuje logički. Tako savladano gradivo ostaje duže u sjećanju i može se logički povezivati s onim što će se u budućnosti naučiti. Napamet naučene lekcije nemaju svrhu, osim reprodukcije na sljedećem satu”, smatra psihologinja Katarina Vrcan.

Vrcan ističe da pomoć ne znači raditi domaće uratke umjesto djeteta već s njim, da ga bodrite i snažite u radu.

Prvi znak da nešto nije kako treba jest kada dijete počne sporije raditi zadaću, teško pamti, ne može se koncentrirati. Tada mu ponudite pomoć, napravite raspored učenja i budite uporni jer će se isplatiti.

Izvor: Mondo