Što uzrokuje preosjetljivost zuba

by | 31 kolovoza, 2014

Preosjetljivost zuba (dentinska preosjetljivost) označava pojavu oštre, kratkotrajne boli koja se pojavljuje zbog temperaturnih, dodirnih, kemijskih i sličnih podražaja. Kako možemo spriječiti ovu pojavu?

Tooth-Sensitivity

Grubo pranje

Ponekad do preosjetljivosti dolazi zbog pregrubog pranja zubi ili korištenja neodgovarajuće četkice. Agresivnim četkanjem nanosite bol desnima koje se, baš kao i kod periodontalnih bolesti, mogu početi povlačiti. Kada se zaštitni sloj cakline uništi ili se granica desni povuče, zubno tkivo ispod cakline (dentin) postane mekano i ogoljeno. Dentin se nadovezuje na živčanu unutrašnjost zuba, pa ako je ona nezaštićena, osjećamo bol jer je živac podložniji utjecajima. Najjednostavnije bi rješenje bilo promjena četkice i nježni pokreti.

Kisela hrana i sokovi

Kombinacije kiselih sastojaka iz hrane i pića te šećera oštećuju caklinu ili zubno tkivo koje se nalazi ispod nje. Kada je caklina oštećena, bakterije, koje se hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i uzrokuju štetu. Ako su putevi do živaca slobodni, bol vam mogu nanijeti i kiseli krastavac, rajčica, limun pa čak i kivi. Riješite problem jednostavno: jedite hranu koja vam ne zadaje bol!

Izbjeljivanje

Iako svi žudimo za bisernim zubima, proces dugotrajnog izbjeljivanja može ostaviti posljedice. Pasta za izbjeljivanje koja se temelji na peroksidu može također uzrokovati pretjeranu osjetljivost zuba. Čuvajte boju svojih zubi tako što nećete pušiti cigarete, pretjerano konzumirati gazirana pića, kave i čajeve. Perite ih nakon svakog obroka.

Periodontalne bolesti

Korijeni zuba sadrže tisuće sićušnih cjevčica koje vode do živčanih završetaka zuba. Korijen zuba se skriva duboko ispod zaštitnog sloja tkiva desni, pa ako imate neku periodontalnu bolest, desni će se povlačiti dalje od zuba i korijen učiniti ranjivim.

Redovita oralna higijena uključuje četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem, upotrebu interdentalne četkice i redovite posjete stomatologu.

Izvor: ordinacija.hr