Način na koji čistite hladnjak i razvrstavate hranu utječe na rok trajanja namirnica, ali i na neugodne mirise.
Hladnjak morate redovito čistiti, poželjno je da to radite prirodnim sredstvima. Malo octa koje ćete uliti u mlaku vodu idealno je za čišćenje unutrašnjosti.
Kada su u pitanju namirnice i njihov raspored unutar hladnjaka, evo nekoliko savjeta kojih bi se trebali pridržavati:
Gornje police
Ostaci obroka (koje ćete staviti u zatvorenu plastičnu posudu)
“Ready to eat” namirnice
Piće
Bilje
Donje police
Jaja
Mliječni proizvodi
Sirovo meso
Dno hladnjaka rezervirano je za voće i povrće. Ako imate dvije pregrade u ovom djelu hladnjaka, trudite se voće i povrće držati odvojeno.
Vrata
Iako većina nas u vratima drži jaja i mliječne proizvode, to je potpuno pogrešno. Ovaj dio hladnjaka trebao bi biti rezerviran za:
Začine
Sokove
Vodu
Zamrzivač
Led
Smrznuto voće i povrće
Zalihe hrane
Meso
Tortilje
Kruh
Umaci
Jaja
Savjeti +
Hladnjak ne smije stajati blizu izvora topline, poput štednjaka ili perilice za pranje posuđa.
Na hladnjaku možete držati kuhinjske uređaje (toster i sl.), papirnate ubruse i knjige s receptima.
Namirnice koje nikada ne bi trebali držati u hladnjaku su rajčica, češnjak, bundeve i krumpir.