1. Češnjak i krakove lignji sitno narezati.
2. Na malo ulja popržiti češnjak, a zatim dodati krakove lignji i račiće, te i njih kratko popržiti. Zaliti sa 1 dl bijelog vina i pirjati na umjerenoj temperaturi dok ne ispari višak tekućine. Potom skloniti sa štednjaka pa dodati mrvice, parmezan, rižui začine po ukusu.
3. Pripremljenom smjesom napuniti lignje i zatvoriti ih čačkalicama.
4. Na malo maslinovog ulja kratko popržiti lignje a potom ih izvaditi iz masnoće.
5. Posebno pomiješati sok od rajčice, bijelo vino, juhu od povrća i preostalo maslinovo ulje. Dodati bosiljak, začine po ukusu i preostali nadjev od punjenja te promiješati.
6. Pripremljenu mješavinu prebaciti u vatrostalnu posudu, utisnuti punjene lignje i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 40 minuta.