Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Stevija je prirodan, nekaloričan zaslađivač koji se dobiva iz lista biljke stevija. Više od 200 puta slađi od šećera, ekstrakt stevije može zamijeniti šećer u kolačima ako se dodaju drugi sastojci koji će nadoknaditi količinu šećera koja bi se inače koristila.
Prema stranici MayoClinic.com, zamjena šećera u prehrani može pomoći u kontroli dijabetesa i mršavljenju. Zamjena šećera je najučinkovitija ako je dio ukupne zdrave prehrane i redovitog vježbanja.
1. Zamijenite jednu šalicu šećera sa 18 do 24 vrećice stevije zaslađivača, 1/3 do 1/2 žličice neotvorenog praha stevije ili žličicom tekućeg ekstrakta stevije. Količinu izaberite na osnovu toga koliko sladak kolač želite.
2. Zamijenite količinu šećera koju biste inače stavili. Za svaku šalicu šećera koji mijenja, stavite 1/3 šalice sastojka za dobivanje smjese. Potencijalno zdravi sastojci za dobivanje smjese su bjelanjak, umak od jabuke, voćni pire ili jogurt. U nekim slučajevima također se mogu koristiti voćni sok ili voda. Ako se neki od ovih sastojaka već koristi – kao što je banana u kolaču s bananama i lješnjakom – jednostavno povećajte količinu tog sastojka u receptu. Tijesto bi trebalo biti mekano i ne previše tekuće niti grudasto.
3. Slijedite iste upute kada mijenjate šećer u glazuri koju stavljate na gotov kolač. Međutim, neke glazure se sastoje skoro isključivo od šećera tako da ne bi bilo izvodljivo koristiti steviju.
Izvor: Healthy Eating