Havana torta

by | 9 veljače, 2013

Za koru:

  • 2 bjelanjka
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g mljevenih lješnjaka
  • 200 g mljevenih napolitanki

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 250 g šećera
  • 30 g želatine u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 5 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Kora:

1. Bjelanjke umutiti sa šećerom u prahu u čvrst šaum.
2. Dodati mljevene lješnjake i polako promiješati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici
140 ºC 60 minuta dok se ne dobije hrskava kora. Ohlađenu koru izmrviti.

Krema:

1. Pomiješati mlijeko sa šećerom i kratko prokuhati.
2. Želatinu u prahu preliti sa 12 žlica vode i ostaviti da nabubri. Potom ju dodati u toplo mlijeko i promiješati. Pričekati da se ohladi na sobnoj temperaturi a potom ostaviti u hladnjaku mirovati 3 sata.
3. Posebno umutiti slatko vrhnje i vanilin šećer u čvrst šlag.
4. Odstajalu kremu izvaditi iz hladnjaka pa u nju umiješati šlag od slatkog vrhnja i umutiti mikserom.

Završni postupak:

Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje. Dno kalupa posuti s malo kore od bjelanjaka i mljevenim napolitankama pa pomoću žlice nanijeti red stegnute kreme. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti kremom i dekorirati po želji. Ostaviti preko noći u hladnjaku da se stegne.

Izvor: Dobra hrana