Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Migrena, kronični umor, problemi s probavom i bolovi u zglobovima samo su neki od simptoma koji ukazuju na intoleranciju na gluten. Za osobe koje boluju od celijakije jedino rješenje je pravilna, bezglutenska prehrana. Ove žitarice ne sadrže gluten.
Amarant
Amarant potiče iz Južne Amerike, obiluje vlaknima i vitaminom C. Dobar je za sve koji boluju od celijakalije jer pozitivno utječe na obnovu cijelog probavnog sustava.
Recept: Za doručak pomiješajte 1/3 šalice amaranta i 3/4 šalice bezglutenske zobi. Sve to začinite s malo soli i dodajte četiri šalice vode, te ostavite da se kuha oko pola sata.
Heljda
Heljda je uveliko prisutna i na našim prostorima. Bogata je kalcijem i vitaminom B. Ima specifičan okus, a najčešće se priprema u obliku kaše.
Za pripremu kaše: kuhajte heljdu 15-20 minuta na laganoj vatri, s malo maslaca ili maslinovog ulja, te malo soli.
Kukuruz
Kukuruz i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko bolujete od celijakalije ili pokušavate obnoviti svoje stanice i količine vitamina A u tijelu, palenta je prava stvar za vas. Važno je napomenuti da je tržište preplavljeno GMO kukuruzom te da je možda pametnije odlučiti se za prirodno uzgojen kukuruz.
Kukuruz se može pripremiti i konzumirati na puno različitih načina, uključujući palentu. Palenta je ukusan i hranjiv prilog koji možete poslužiti uz bilo koje jelo. Kukuruzni griz možete koristiti i kao brašno te napraviti od njega hrskavu i ukusnu pizzu ili nešto slično.
Proso
Proso je često marginalizirana žitarica koja više nije toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranjiva, lako se probavlja, prilično je jeftina i isplativa, te obiluje B vitaminima i kalijem. Također, proso može regulirati i pH vrijednost tijela te tako pomoći održati kiselo-baznu ravnotežu cijelog organizma.
Recept: Šalicu ove žitarice kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta uz dodatak 2-3 šalice vode. Takođe,r proso možete pripremiti i u obliku pudinga – kuhajte proso u šalici mješavine vode i voćnog soka 45-60 minuta.
Kinoa
Kinoa je u moderno doba postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Obiluje željezom i proteinima, a često je konzumiraju vegetarijanc i vegani.
Recept: Šalicu kinoe kuhajte desetak minuta s tri šalice vode.
Zob
Veliki broj ljudi diljem svijeta dan počinje zobenim pahuljicama. Zob je bogat vlaknima i proteinima i po pravilu ne sadrži gluten, ali tijekom obrade postoji mogućnost da se ˝zarazi˝ glutenom. Zbog toga potražite proizvode kojima na deklaraciji piše da ne sadrže gluten.
Recept: Prokuhajte šalicu zobi u 2-3 šalice vode. Sklonite s vatre poslije 15-ak minuta.
Riža
Riža je globalno rasprostranjena žitarica koja se koristi stoljećima. Ukoliko želite uravnotežiti razinu šećera u krvi odlučite se za basmati rižu koju će vaše tijelo dulje probavljati. Za veći udio vlakana preporučuje se integralna riža koja se malo dulje kuha od obične.
Recept: Šalicu riže skuhajte u dvije šalice vode, to će potrajati nešto više od deset minuta. Za pripremu integralne riže trebat će vam 45 minuta do sat vremena.
Kineska šećerna trska
Šećerna trska jedna je od manje poznatih bezglutenskih žitarica. Vjerojatno veliki broj ljudi niti ne zna da se šećerna trska može konzumirati kao žitarica. Prilično ju je teško naći u integralnom obliku, međutim brašno šećerne trske predstavlja odličnu namirnicu za pripremu raznih pekarskih proizvoda, naravno – bez glutena.
Tef
Tef je žitarica koja je vrlo raširena u etiopskoj kuhinji. Obiluje proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Neki je čak nazivaju i superžitaricom jer sadrži pet puta više kalcija, željeza i kalija od svih ostalih žitarica.
Izvpor: Portal-Oko