Što jesti kada ste prehlađeni

by | 18 studenoga, 2014

Zdrava i uravnotežena prehrana vrlo je važna za naše zdravlje kako bi se organizam uspio obraniti od sezonskih virusa i bakterija. No, što se događa kada se ipak ne uspijemo obraniti od prehlade? Otkrivamo vam koje namirnice biste trebali jesti kako biste brzo i lako ozdravili.

djumbir-caj-490x509

Čaj ili topla limunada

Već je dobro poznato da čaj pomaže kod grlobolje. Zeleni čaj je posebno koristan jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju potporu organizmu u borbi protiv infekcije. Također, pomoći će vam i topla limunada. Citrusi imaju puno vitamina C, a mekani sloj naranče, limuna ili grejpa sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet.

Pileća juha

Pileća juha smatra se tradicionalnim lijekom jer, ne samo što je topao i hranjiv obrok, već znanstvenici tvrde kako postoje dokazi da ona pomaže u smanjenju aktivnosti stanica koje su odgovorne za dišne probleme.

Crno vino

Vjerovali ili ne, i crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Naime, crno vino sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno dišnih putova. Ipak, budite oprezni! Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir.

Začinjena hrana

Možda će vam izmamiti suze, ali začinjena hrana će nos učiniti prohodnijim. Zato se slobodno prepustite hrenu ili ljutim papričicama.

Đumbir

Istraživanja su pokazala da je đumbir nevjerojatno djelotvoran u sprječavanju i smirivanju mučnina ili drugih želučanih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. Stoga, u slučaju ovih problema, popijte šalicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobjeđuje sve infekcije.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je vrlo čest sastojak medikamenata za smirivanje želuca. Otopite jednu žličicu sode bikarbone u čaši vode i ispijte. Miks vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lijek za smirivanje želuca, ali i crijeva, što se često javlja kao popratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

Izvor: tportal.hr