Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Zlatno pravilo koje razinu zdravlja i optimalne težine drži pod kontrolom jest konzumacija osam čaša vode dnevno, što se mnogima čini kao nemoguća misija.
Nutricionisti ističu kako se čak 20 posto dnevnog unosa vode možete zamijeniti hranom, točnije voćem i povrćem koje sadrži najmanje 90 posto vode u svom sastavu.
Salata kristalka
Sadržaj vode: 95,6 %
Kristalku nutricionisti često skidaju s liste poželjnog povrća jer je nutritivno siromašna, dok, kada je u pitanju udio vode, prednjači kao jedna od najvećih riznica tekućine. Osim u salatama, možete je koristiti kao omot za zalogaje sa svježim sirom, humusom ili piletinom, te na ovaj način potpuno možete smanjiti potrebu za konzumiranjem kruha.
Lišće celera
Sadržaj vode: 95,4%
Celer ima jako malo kalorija, samo šest po stabljici, dok njegova vlakna i voda pomažu kontroliranju osjećaja gladi i apetita. Celer sadrži folate i vitamine A, C i K, dok zahvaljujući visokom udjelu vode celer neutralizira želučanu kiselinu i često se preporučuje kao prirodno sredstvo protiv želučane kiseline.
Rajčica
Sadržaj vode: 94,5 %
Kriške i kockice rajčice uz malo sira mogu biti izvrstan međuobrok. Rajčica sadrži gotovo 95 posto vode u svom sastavu zbog čega ekspresno hidratizira tijelo.
Zelena paprika
Sadržaj vode: 93,9 %
Paprike svih boja zapravo imaju visok sadržaj vode, ali zelene paprike ih predvode, dok žute i crvene imaju nešto manji sadržaj vode (približno 92 posto vode). Paprike su savršena grickalica prije večere, ili tijekom dana kada vas uhvati želja za hranom.
Cvjetača
Sadržaj vode: 92,1 %
Gusti cvjetići cvjetače, osim što sadrže dosta vode, obiluju vitaminima i fitonutrijentima za koje se pokazalo da smanjuju kolesterol. Cvjetaču je najbolje konzumirati svježu, najlakše je ubaciti je u sendviče ili salatu, a kada je riječ o kuhanju, najbolje je obraditi ju kratko na pari, čime će se sačuvati sav njezin zdravi sadržaj.
Špinat
Sadržaj vode: 91,4 %
Špinat je bogat luteinom, kalijem, vlaknima i folatom koji osvježava mozak, a samo jedna šalica sirovih listova sadrži 15 posto dnevne potrebe za vitaminom E – antioksidansom važnim za borbu protiv slobodnih radikala. Dodavanje listova špinata u salatu ili na sendvič pruža vam odličnu hidratizaciju uz dodatak nutritivnih vrijednosti.
Krastavac
Sadržaj vode: 96,7 %
Krastavac ima najveći sadržaj vode od svih krutih namirnica, što ga čini savršenim za grickanje i kao dodatak jelima. Ako želite još pojačati snagu hidratizacije koja dolazi iz krastavca, pomiješajte ga s nemasnim jogurtom ili mentom.
Brokula
Sadržaj vode: 90,7 %
Brokula obiluje vlaknima, kalijem, vitaminom A i C, te sadrži sulforafan – snažan sastojak koji pojačava tjelesne prirodne enzime i izbacuje toksine iz tijela. Nazivaju je detoksikacijskim čudom, pa osim što samo nekoliko hrskavih zelenih bombica dnevno hidratizira tijelo, ono ga istovremeno i tušira od nečistoća.
Grejp
Sadržaj vode: 90,5 %
Grejp pomaže smanjenju kolesterola i sužavanju struka, a istraživanja su pokazala kako jedan grejp dnevno smanjuje loš kolesterol za čak 15 posto. Osim toga, pola grejpa prije svakog obroka utjecalo je na gubljenje 1,5 kilograma tijekom 12 tjedana dijete. Grejp sagorijeva masnoće i regulira šećer u krvi.
Mlada mrkva
Sadržaj vode: 90,4 %
Mlada mrkva sadrži dvostruko veći udio vode nego kada dođe u posljednju fazu rasta, narezanu na trakice i posluženu sa zdravim namazom poput humusa idealna je kao međuobrok. Osim toga, nutricionisti preporučuju da je konzumirate i nakon obroka kako biste smanjili potrebu za grešnim zalogajima.
Izvor: zadovoljna.hr