Nepopularno povrće koje je i više nego zdravo

by | 17 prosinca, 2014

Svatko ima neko jelo koje mu baš nije omiljeno, ali povrće poput korabe, celerovog korijena i pastrnjaka uglavnom se izbjegavaju, ne nužno zbog okusa, već više zbog neprivlačnog izgleda.

keleraba-490x277

Kako svijet polako ulazi u novo razdoblje kulinarske osviještenosti, kelj i brokula postali su trend, pa postoji čak i mogućnost da nam se na stolu nađu pastrnjak, koraba ili celer. Stručnjaci za restoranske i hotelske događaje Baum i Waitman smatraju kako će 2015. biti godina “ružnog” povrća.

Pružite šansu nepopularnom povrću i otkrit ćete kako se odlično slaže s pečenjem, a njime ćete i obogatiti vaš jelovnik.

Koraba

Koraba ima okus na pola puta između kupusa i brokule. Kao i ostala slična povrća, koraba je bogata vlaknima, karotenoidima (vrsta antioksidanasa) te vitaminima A, B, C i K.

Za razliku od krumpira, koraba se može jesti sirova pa ju je moguće pripremiti kao sastojak salate. Unutrašnjost korabe vrlo je ukusna, ali da biste došli do nje, morate se prvo namučiti guljenjem debelog vanjskog sloja.

Koraba se dobro slaže s mliječnim, kremastim preljevima. Jedan od najjednostavnijih načina pripreme jest taj da ogulite korabu, skuhate te protisnete. Možda neće biti mekana kao krumpir-pire, ali zato ima svoj poseban okus. Također, i lišće je jestivo, pa ga nemojte baciti, već ga pripremite kao što biste ono od blitve ili kelja.

Celer

Ovdje se ne govori o zelenom dijelu celera koji svi uvijek žvaću u holivudskim filmovima, već o njegovom korijenu. Korijen ima umjereniji okus od zelenog dijela i mekši je.

Celer je također pun vlakana, a bogat je i kalijem, magnezijem i vitaminom B6. Istovremeno je vrlo niskokaloričan.

Celer se može jesti sirov, baš kao i koraba, ali finiji je pečen ili protisnut. Također se mora oguliti debeli vanjski sloj. Sam ima prilično snažan okus, ali vrlo je fin kada se kombinira s krumpir-pireom.

Možete ga također oguljenog skuhati i pretvoriti u pire za juhu, možete ga narezati na kockice i ispeći na maslinovu ulju s malo origana ili napraviti fini hrskavi čips od njega.

Pastrnjak

Iako sliči mrkvi, pastrnjak ima svoj okus. Nešto je kiseliji od mrkve, a ima i određenu slatkastu ljutinu.

Pastrnjak ima puno kalija, sadrži tvari koje pomažu kod upala i gljivičnih infekcija te je bogat vlaknima, folatom i vitaminom C. Možete ga nasjeckati zajedno s mrkvom na duguljaste tanke komade, pa ga ispeći na maslinovu ulju u pećnici. Nakon oko 20 do 30 minuta začinite ga češnjakom i majčinom dušicom. Također se može pripremiti kao pire ili dodavati varivima umjesto krumpira.

Izvor: tportal.hr