Kada govorimo o očima, često zaboravljamo da prehrana ima ključnu ulogu u njihovu zdravlju
Sastojci u hrani koji su ključni za očuvanje zdravlja očiju su omega-3 masne kiseline, lutein, cink, vitamini C i E. Ovi nutrijenti štite od makularne degeneracije i katarakte. Jedite puno zelenog lisnatog povrća: špinat, kelj, salatu, zatim jaja, orašaste plodove, grahorice, soju i druge izvore proteina koji nisu meso. Agrumi, kivi, aronija i drugo voće bogato vitaminom C također uvijek moraju biti zastupljeni u vašoj prehrani.
Svoju težinu držite u granicama normale. Pretilost je u uzročno-posljedičnoj vezi s mnogim bolestima, primjerice dijabetesom tipa 2, a dijabetes je jedan od najvećih neprijatelja vida i vodeći uzrok sljepila kod odraslih.
I za kraj jedan savjet koji će se svidjeti svim ljubiteljima sunčanih naočala: nosite ih stalno. Leće koje blokiraju 100 % sunčevih zraka smanjuju mogućnost da ćete oboljeti od katarakte i makularne degeneracije.