Žgaravica, odnosno pojačano izlučivanje želučane kiseline, muči oko 20 posto odraslih osoba. Ovo je vrlo neugodan problem, a uz pravilnu prehranu može se uspješno riješiti.
Želučani sokovi su saveznici urednici probave, a postaju štetni ako iz želudac prekomjerno izlučuje, pa se tada javljaju bolovi i druge tegobe poput osjećaja pečenja u jednjaku, podrigivanja i otežanog gutanja.
Ako patite od žgaravice, morate promijeniti svoju prehranu i u nju svakako uvrstiti namirnice poput mahunarki, jabuka, celera, miljeka, dinja, banana, riže i zobene kaše. Nutricionisti ističu da blagotvorni utjecaj imaju i đumbir, aloe vera i čajevi od koromača, anisa, mente, sljeza i lana.
Svi koji pate od žgaravice, sa svojeg jelovnika treba izbaciti prženu, vrlo masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, kavu, alkohol, agrume i sokove. Naravno, pušenje nije dobrodošlo.
Dinja se pokazala vrlo učinkovitom zbog svoje pH vrijednosti 6.1, a jednako je dobrodošla i lubenica.
Đumbir je vrlo učinkovit lijek za želučane probleme, a odličan je i u borbi protiv žgaravice, što je potvrđeno mnogim istraživanjima. Konzumirajte ga samog ili kao dodatak hrani – juhama, prilozima, salatama, a uvijek ga možete dodati u svježe cijeđene sokove ili shakeove.
Pokazalo se da mahunarke pozitivno djeluju na probavni sustav. Prepune su vlakana koje lako probavljamo.
Protiv žgaravice pomažu piletina i puretina (samo ne pržena), ali kožu, koja je najmasnija, svakako odstranite. Ako imate problema s refluksom, slobodno jedite ribu ili plodove mora, salatu (ali izbjegavajte luk i rajčicu), zeleno lisnato povrće, celer, kus kus i peršin.
Stara izreka kaže: “Bolje spriječiti nego liječiti”. U skladu s njom, ako vas često muči žgaravica, promijenite životne navike, regulirajte način prehrane i pazite koje namirnice unosite u organizam. Živite zdravije i ostavite cigarete i alkohol zauvijek jer zdravlje je najvažnije.