Rolada od karamele i lješnjaka

by | 17 veljače, 2013

Za biskvit:

4 jaja
100 g šećera
50 g brašna
50 g gustina

Za kremu:

4,5 dl slatkog vrhnja
125 g margarina
250 g šećera
150 g mljevenih lješnjaka

Za glazuru:

100 g čokolade
50 g maslaca

Priprema:

Kora:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati kremu od bjelanjaka s kremom od žumanjaka, dodati brašno i gustin te promiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Krema:

1. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi da se karamelizira.
2. Zatim uliti u karamel 2,5 dl tople slatkog vrhnja i kuhati dok se karamel ne rastopi. Skloniti sa štednjaka pa dodati margarin i miješati dok se ne otopi. Nastaviti s mućenjem dok se krema ne ohladi.
3. Preostalo slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag te pomiješati s ohlađenom kremom od karamela, dodati 100 g mljevenih lješnjaka i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Ohlađenu koru premazati kremom i zarolati.
2. Čokoladu otopiti s maslacem i preliti preko rolade.
3. Posipati mljevene lješnjake.

Izvor: Dobra hrana