Svatko tko vodi računa o tome koliko kalorija dnevno unosi u organizam,zna da zbraja kalorije šećera i kalorije masti. Je li u tome trik kad je riječ o mliječnim i crnim čokoladama?
Grickanje crne čokolade umjesto zloglasno punomasne mliječne možda mršavima izgleda dobar kompromis kada žele pojesti nešto slatko, ali nije tako, upozorava Helga Strube, njemačka nutricionistica.
Veći udio kakaa znači da crna čokolada ima više kakaa masti nego klasična mliječna čokolada iako joj se dodaje manje šećera. Kako mast koju sadrži kakao, gram za gram, sadrži više energije nego šećer, to znači da je razlika u količini kalorija između crne čokolade i mliječne zapravo minimalna.
Dok su pretpostavke o mršavljenju pogrešne, crna čokolada je i dalje zdraviji izbor za one kojima je pravilna prehrana prioritet. Flavonoidi, u velikoj količni, sastavni su dio crne čokolade koja se nalazi u voću i povrću.
“Štangica” ili “red” crne čokolade blagotvorna je za krvne žile i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pokazala su mnoga znanstvena istraživanja.
Međutim, konzumacija bilo kakve čokolade u velikim količinama nezdrava je i deblja, upozoravaju nutricionisti.