Zašto osjećate bol tijekom seksa?

by | 19 travnja, 2015

Seks je jedna od najljepših i najuzbudljivijih aktivnosti koje povezuju dvoje ljudi. Ipak, katkada neugoda i bol nadvladaju goruću želju. Što se događa?

ThinkstockPhotos-478817561

Bol, iritacija i neugoda tijekom seksa najčešće su posljedica nekog zdravstvenog stanja. Pogledajmo zajedno najčešće simptome i uzroke.

Ako osjećate izrazitu peckanje na samom ušću u rodnicu, najvjerojatnije se radi o iritaciji izazvanoj bojama, mirisima ili aditivima u sapunu, toaletnom papiru ili gelu za tuširanje. Dajte si dan-dva vremena da neugodni osjećaj prođe i nemojte za to vrijeme koristiti te proizvode. Ako crvenilo i peckanje ustraju, obratite se ginekologu.

Ako osjećate svrbež, bolnost i imate iscjedak, riječ je o infekciji. Ako je iscjedak bijel, gust i osjećate jak svrbež, najvjerojatnije se radi o gljivičnoj infekciji. Ako je iscjedak više sivkast, vodenast i miriše na ribu, infekcija je bakterijska. Obavezno čim prije otiđite ginekologu koji će vam u slučaju gljivica prepisati antifugicidnu kremu i vaginalete (kremu će koristiti i vaš partner) ili antibiotik ako se radi o bakterijskoj infekciji.

Suhoća stijenke vagine često se javlja kao posljedica stresa i tjeskobe, a fiziološki je česta nakon porođaja i tijekom dojenja kada su razine estrogena niske. Isto tako, razine ovog hormona su niske kada se žena nađe  u perimenopauzi ili menopauzi. Neki lijekovi također mogu izazvati suhoću rodnice.

Prodorna bol tijekom seksa koja se javlja sa strane najvjerojatnije nastaje ako žena ima vodenu cistu na jajniku. Bol dublje u vagini obično je znak fibroida, benigne tvorevine u maternici.

Tupa bol posvuda u vagini najčešće je znak endometrioze, stanja pri kojem se endometrij nekontrolirano širi po tijelu. Endometrioza uzrokuje smanjeni elasticitet okolnih tkiva, što pri odnosu uzrokuje bol.

Ako vam duboka penetracija uzrokuje bol, moguće je da ste jedna od onih žena čija je maternica okrenuta više prema nazad, dakle, nije u ravnini s tijelom. To je prirođena karakteristika i jedini je način da izbjegnete neugodu da partner ne prodire preduboko.

Jaka bol u međici obično se javlja kod žena koje su pri porođaju imale epiziotomiju. Dok mnoge žene zacijele bez posljedica, neke još dugo osjećaju silnu neugodu.

Jedan od uzročnika boli je i vaginizam, grčenje mišića vagine. Pokušajte s tehnikama opuštanja ako je to kod vas slučaj.

I za kraj, bol, neugoda ili osjećaj nadraženosti mogu nastati i kao posljedica prečestih odnosa. Odmorite koji dan i pokušajte ponovno.

Foto: Thinkstock