Ako vas obveze sputavaju i nemate uvijek vremena pripremati svjež grašak, mahune ili špinat, smrznuto voće i povrće pravi je spas za sve one koji se žele hraniti zdravo.
Često se pitamo gubi li smrznuto voće i povrće neke nutritivne vrijednosti ili ne? Čuvaju li se vitamini i na temperaturi ispod nule?
”U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranjive sastojke čak i više nego ono koje danima čeka da stigne na tržnicu ili police trgovinskih lanaca”, tvrdi Karlo Cannela, nutricionist i profesor na Sveučilištu Sapienza u Rimu. ”Ovakvi proizvodi omogućavaju nam da, prema savjetu Svjetske organizacije zdravlja, u prehranu uključimo bar dvije porcije različitog povrća na dan.“
Bogatstvo vitamina i minerala
Stav mnogih nutricionista je taj da je voće i povrće iz zamrzivača također bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima. Industrijsko smrzavanje povrća i voća radi se vrlo brzo, nekad čak i nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stupnjeva C. Ovakav način smrzavanja sprječava razvoj bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube se hranjivi sastojci i vitamini, čuva ih voda koja se nalazi u voću i povrću.
”Hranjivi” sat
Od trenutka kad se određena namirnica ubere, ”hranjivi” sat počinje otkucavati. Sve što se s tom namirnicom događa od tog trenutka utječe na njezino starenje, a time i na njezinu nutritivnu vrijednost. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranjivih tvari. Zbog svega toga, dio sa smrznutom hranom predstavlja najbolje rješenje za sve one koji se žele zdravo hraniti.