Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Pravo je vrijeme da uz obilje voća i povrća pročistite svoje tijelo
Procesuirana hrana najveći je neprijatelj naše jetre, organa čija je zadaća otklanjanje toksina iz tijela. Pržena hrana, procesuirana hrana, zagađenje i stres dovode jetru do zasićenja, a tada ne može učinkovito ukloniti otrove iz našeg tijela. Srećom, postoje namirnice kojima možemo pomoći ovom važnom organu da se vrati u što bolju formu. Pogledajmo što morate imati u svojoj kuhinji.
Češnjak je prvak u čišćenju jetre zahvaljujući alicinu i selenu te enzimima koji jetri pomažu u otklanjanju toksina. Najbolji je svjež, kao dodatak uz salatu. Ako se radi o romantičnoj večeri, bolji je u kuhanim jelima.
Mrkva i rotkvica – beta-karoten i flavonoidi pomažu jetri da izvuče svoj maksimum. Salata od ovih namirnica može biti ukusan i osvježavajuć međuobrok, a osobito je preporučljivo ovo povrće grickati kada dođete u napast otvoriti vrećicu s čipsom.
Zeleni čaj sadrži katehine koji podupiru funkciju jetre i olakšavaju pročišćavanje tijela. Zeleni čaj izvrsna je zamjena za crnu kavu. Jednako će vas razbuditi i osvježiti ujutro kao i jedna “mala crna”.
Zeleno povrće ima sposobnost neutraliziranja teških metala u organizmu. Imajte što više zelene salate, blitve, špinata, matovilca i drugih vrsta zelenog povrća na vašem stolu.
Cvjetača i brokula povećavaju razinu glukozinolata koji iz tijela uklanjaju kancerogene tvari. Ovo je povrće ukusno kada je pripremljeno na pari i može biti fantastičan prilog umjesto krumpira ili riže.
Kupus aktivira enzime koji pomažu detoksikaciji. Osim što je jeftina i lagana namirnica, kupus se često koristi i u dijetama. Izvrstan je i za poticanje probave.
Agrumi su bogati vitaminom C koji omogućuje tijelu da toksine sintetizira u spojeve koji se vežu za vodu i time se lako izlučuju iz tijela. Sok od jednog agruma ujutro pomoći će jetri u ovom procesu.
Jabuke zahvaljujući pektinu poboljšavaju probavne procese, a time olakšavaju jetri njezin dio posla. Ne kaže se uzalud: “Jabuka na dan, doktor iz kuće van!”
Foto: Thinkstock