INSPIRACIJA ZA RUČAK: Zubatac s artičokama

by | 15 lipnja, 2015

Sastojci: Mlade artičoke 12 kom, limun 3 kom, maslinovo ulje 150 ml, češnjak 10 režnjeva, svježa majčina dušica 1 žlica, svježi ružmarin 1 žlica, bijelo vino 2 dl, fileti zubatca 700 g, sol, papar

Broj osoba: 4

Vrijeme pripreme: 1 h

Priprema: Odrežite peteljke i očistite artičoke dok ne dođete do srca. Ocijedite 2,5 jušne žlice soka od limuna, a ostatke limuna narežite na četvrtine. Uronite artičoke u vodu skupa sa komadima limuna kako bi spriječili gubitak boje. Kada ih sve umočite izvadite ih van, okrenite ih vrhom prem dole i narežite na četvrtine.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i dodajte komadiće artičoka, češnjak koji je narezan na tanke ploške, kosanu majčinu dušicu, nakosani ružmarin, limunov sok i začinite po želji. Zalijte sa vodom (možete koristiti i povrtni temeljac) da prekrijete artičoke te ulijte bijelo vino, poklopite i kuhajte 25 minuta na laganoj vatri dok artičoke ne omekšaju. U međuvremenu zagrijte grill tavu ili zapalite roštilj.

Premažite filete zubatca sa maslinovim uljem i dobro začinite (prvo pecite stranu na kojoj je koža). Izvadite artičoke iz umaka te ih servirajte na tanjur te na svaki stavite filete zubatca. Ukrasite majčinom dučicom i maslinovim uljem.

Marko Ivančević

Tagovi: