Priprema: Odrežite peteljke i očistite artičoke dok ne dođete do srca. Ocijedite 2,5 jušne žlice soka od limuna, a ostatke limuna narežite na četvrtine. Uronite artičoke u vodu skupa sa komadima limuna kako bi spriječili gubitak boje. Kada ih sve umočite izvadite ih van, okrenite ih vrhom prem dole i narežite na četvrtine.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i dodajte komadiće artičoka, češnjak koji je narezan na tanke ploške, kosanu majčinu dušicu, nakosani ružmarin, limunov sok i začinite po želji. Zalijte sa vodom (možete koristiti i povrtni temeljac) da prekrijete artičoke te ulijte bijelo vino, poklopite i kuhajte 25 minuta na laganoj vatri dok artičoke ne omekšaju. U međuvremenu zagrijte grill tavu ili zapalite roštilj.
Premažite filete zubatca sa maslinovim uljem i dobro začinite (prvo pecite stranu na kojoj je koža). Izvadite artičoke iz umaka te ih servirajte na tanjur te na svaki stavite filete zubatca. Ukrasite majčinom dučicom i maslinovim uljem.