Dijeta: Ljuta papričica skida celulit

by | 18 lipnja, 2015

Ova dijeta zasniva se na namirnicama bogatima kalijem i vitaminom C, što omogućava mršavljenje na dijelovima tijela na kojima se taloži celulit. Rezultati dijete su brzo vidljivi, jer ona predviđa unos oko 1.000 kalorija dnevno.

cili-paprika

Zbog restrikcije, dijetu nemojte provoditi više od pet dana. Jela u dijeti su jednostavna, prehrana je bogata začinskim biljem, zbog čega su obroci puno ukusniji nego pri drugim dijetama.

Potrebno je držati se preporučenih načina pripreme namirnica, te izbjegavati prženje na ulju. Pijte najmanje dvije litre tekućine dnevno, najbolje vode.

Svaki obrok jedite u tačno određeno vrijeme (doručak u 8 sati, užina u 10 sati, ručak u podne, poslijepodnevna užina neka bude u 16 sati, a večera u 18 sati). Prepodnevna užina je uvijek ista – 40 grama sušenog voća.

PRVI DAN

Doručak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurt s manje masti, kašika meda, kašika ovsenih pahuljica i na kriške narezana kruška

Ručak: pileća prsa u pikantnom sosu i kuhani pirinač (100 g pilećeg mesa, 40 g pirinča, bijeli luk i peršun po želji, 2 dcl supe od povrća, 2 kašike manje masnog kiselog mlijeka ili nemasnog jogurta, kašika maslinovog ulja, so i ljuta papričica – feferon)

Poslijepodnevna užina: narandža

Večera: salata s jajetom i šunkom (60 g zelene salate, tvrdo kuhano jaje, 50 g nemasne šunke, 4 kašike soka od narandže, nastrugani ren, so i jedna feferona), 50 g integralnog hljeba

DRUGI DAN

Doručak: frape od 1,5 dl neobranog mlijeka i 125 g banane

Ručak: tjestenina u sosu od pečuraka (40 g tjestenine, 200 g šampinjona, čen izgnječenog bijelog luka, narezani vlašac, 2 kašike kiselog mlijeka ili jogurt, so i biber, 20 g mljevenih oraha)

Poslijepodnevna užina: integralno pecivo s 30 g nemasnog sira

Večera: salata s mangom (salatu začinite sa tri kašike soka od narandže, jednom kašikom sirćeta, i feferonom) i kriška prepečenog integralnog hljeba, namazanog svježim kravljim sirom

TREĆI DAN

Doručak: 250 g malina, 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurta, 1 kašika ovsenih pahuljica, 1 kašičica meda (sve promiješajte)

Ručak: supa od povrća (narezani bijeli luk, 1/2 l supe od povrća, 200 g tikvica i paprika narezana na kockice, 50 g nemasne šunke, 50 g graška, so, biber, maslinovo ulje, sirće, sojin sos)

Poslijepodnevna užina: jabuka

Večera: salata od pilećeg mesa i tikvica (60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 kašike soka od narandže, kašika sirćeta, so i biber, 3 kašike kiselog mlijeka ili jogurta), 40 g integralnog hljeba

ČETVRTI DAN

Doručak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g banane

Ručak: morska riba s pirinčem (40 g pirinča, 2 fileta ribe po želji, kašičica soka od limuna, so i biber, kašičica nastruganog rena, kašičica majčine dušice, 2 dcl supe od povrća, 2 kašike kiselog mlijeka ili jogurta, paradajz)

Poslijepodnevna užina: integralno pecivo sa 20 g šunke, sendviču dodajte senf i zelenu salatu

Večera: salata od šampinjona (70 g zelene salate, 100 g mahuna, 150 g šampinjona, 3 kašiče soka od narandže, kašika soka od limuna, kašika maslinovog ulja, malo izgnječenog bijelog luka, so i biber), jedno integralno pecivo

PETI DAN

Doručak: jabuka, kašika soka od limuna, nemasni jogurt, kašika ovsenih pahuljica i kašika meda (sve promiješajte)

Ručak: svinjski odrezak na istočnjački način (150 grama mesa, krastavac izrezan na kolutiće, 1/2 paprike, 2 kašike narandžinog soka, kašika sirćeta, 1/2 kašike ulja, so, biber, kašičica korijandera u prahu, 1/2 čena bijelog luka, 2 kašike sojinog sosa), 50 g integralnog hljeba

Poslijepodnevna užina: 1/2 ananasa.

Večera: salata s mrkvom i brokulama (250 g zelene salate, 200 g mrkve, 100 g kuhanih brokula, 2 kašike kiselog mlijeka ili jogurta, 1 kašika soka od narandže, kašika senfa, so i biber), 40 g integralnog hljeba, 30 g šunke

Izvor: Life Content
Foto: Unsplash