Rižoto s gljivama

by | 6 srpnja, 2015

Sastojci: Carnaroli riza 240 g, Grana Padano sir 160 g, Crveni luk 4 glavice, 4 češnja, Razne gljive 300 g, Šećer 1 jušna zlica, Maslinovo ulje, Svježi peršin, Maslac 80 g, Bijelo vino 1,5 dl, Sol, papar

Broj osoba: 4

Vrijeme pripreme: 40 min

Pripreme: Prije svega odvojite lisce peršina od stabljike. Lisce narežite na sitno, a stabljike stavite kuhati u lončić s vodom. Očistite jednu glavicu luka, narežite na četvrtine te ih dodajte u lončić sa stabljikama. Tu vodu ćemo koristiti za podlijevanje riže (ako imate mrkve slobodno ju ubacite unutra). Kada “temeljac” zakipi stavite ga na laganu vatru i neka se lagano kuha dok se mi bavimo rižotom.

Nakosite češnjak, jednu glavicu luka te to sve popržite na maslinovom ulju. Dodajte rižu, te kada riža dobije zlatniju boju polijte ju vinom, stavite na laganu vatru, malo posolite i popaprite te konstantno miješajte. Kada vino ishlapi polagano ulijevajte povrtni temeljac te konstantno miješajte. Čim riža upije temeljac vi opet ulijte malo.

Preostale dvije glavice luka narežite na veće rezance, te popržite na kocki maslaca, dodajte šećer te maknite s vatre kada luk postane mekan.

U većem loncu rastopite malo maslace te dodajte gljive koje smo prije toga narezali na veće komade. Kada gljive počnu puštat sok u taj lonac ubacite luk sa šećerom te sve dobro promiješajte.

Kada je riža pri kraju dodajte gljive s lukom i sve dobro izmiješajte. Kuhajte na laganoj vatri i stalno miješajte. Dolijevajte temeljca koliko treba dok se riža ne skuha. Kada je sve gotovo dodajte nakosani peršin, preostali maslac i naribani grana Padano sir. Začiniti po želji.

Marko Ivančević

Tagovi: