Kako smo i naveli u naslovu, ako ste ljubitelj kave i sladoleda, onda je affogato savršena ljetna poslastica za vas!
Ovaj jednostavan talijanski desert sastoji se od kuglice sladoleda od vanilije “utopljene” u čašici espressa.Kombinacija bogatog, baršunastog sladoleda s jakim, odvažnim espressom stvara skladnu ravnotežu okusa i tekstura, koja je i osvježavajuća i ugodna.Za pripremu affogata potrebna vam je samo doza svježe skuhanog espressa i kuglica visokokvalitetnog sladoleda od vanilije, a rezultat je prefina kombinacija kremastog sladoleda i gorkaste kave.
Jednostavno stavite sladoled u malu zdjelicu ili čašu, a zatim preko njega prelijte espresso.Vrući espresso će otopiti sladoled, stvarajući kremastu, ukusnu smjesu u kojoj možete odmah uživati.Iako se affogato obično koristi kao desert, može poslužiti i kao savršen podnevni obrok ili kao osvježavajuća ljetna poslastica.
Možete eksperimentirati s različitim vrstama okusa sladoleda da biste dobili vlastite jedinstvene varijacije affogata (iako se u originalnoj verziji koristi sladoled od vanilije).
Ovaj fini desert/napitak poslužuje se na način da se u šalicu najprije stavi kuglica kvalitetnog sladoleda od vanilije, a zatim se tik pred posluživanje preko nje prelije kava te se u njemu uživa prije nego što se sladoled stigne otopiti.
Na kraju, nije teško zaključiti da kombinacija ovog toplog, hladnog i kremastog napitka daje savršenu ledenu kavu!
Za klasičan affogato potrebna vam je 1 kuglica sladoleda od vanilije, 60 ml espressa te liker od badema po želji. U staklenu čašu (ili neku po vašoj želji) stavite sladoled, a zatim ga prelijte duplim espressom i likerom. Ostavite kratko da se kuglica natopi i možete uživati u ovoj deliciji!