Cijenjeni hvarski restoran “Hanibal” s nama je podijelio odličan recept za ribu u foliji
Nakon što smo vam nedavno pisali o restoranu Hanibal u Hvaru, koji nas je zaintrigirao svojom ponudom ribljih i mesnih specijaliteta, kao i tjesten...
Preferencije djece riječ o hrani nikad nas ne prestaju čuditi. Neki ne žele jesti ništa hrskavo, drugi izbjegavaju sve zeleno, a treći žele samo pahuljice.
Ako kod kuće imate dijete koje spada u najčešću skupinu “filozofa”, onu djecu koja jedu samo hranu crvene boje, ovi recepti vam mogu pomoći.
Trešnje, maline, jagode, crvena paprika, šipak, lubenica, pa čak i mrkva, namirnice su koje mogu jelima dati crveni ton. Potrebni su vam samo pravi recepti.
Punjene paprike s mljevenom govedinom
Sastojci:
– 0,5 kg mljevenog mesa
– 4 gljive (nasjeckane)
– 1,5 šalica kukuruza
– 2 celera (nasjeckana na sitno)
– 1 srednja glavica luka (nasjeckana)
– 2 režnja češnjaka (mljevena)
– 0,5 kg pasirane rajčice
– 2 žlice koncentrirane paste od rajčice
– 2 žlice bosiljka
– 1 žlica origana
– 1/2 žličice narezane ljute papričice
– sol i svježe mljeveni crni papar po želji
– 1,5 šalica kuhane riže dugog zrna
– 1/4 šalice nasjeckanog talijanskog peršina
– 6 crvenih paprika
– 1 šalica nasjeckanog sira
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Mljevenu govedinu pirjajte u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi pet minuta ili dok ne posmeđi. Dodajte gljive, kukuruz, nasjeckani celer, luk i češnjak pa kuhajte dok povrće ne omekša.
Umiješajte pasiranu rajčicu, pastu od rajčice, bosiljak, origano i ljute papričice. Začinite solju i mljevenim paprom po želji i kuhajte 15 do 20 minuta.
Umiješajte kuhanu rižu i nasjeckani peršin te kuhajte još pet minuta. U međuvremenu, odrežite vrhove paprika i žlicom izvadite sjemenke, a zatim ih isperite.
Unutrašnjost paprika posolite pa ih napunite smjesom vrućeg mesa i riže. Zatvorite vrhove sirom i pecite 20 minuta ili dok paprike ne omekšaju, a sir ne porumeni.
Poslužite vruće.
Domaće pizza rolice
Ove rolice mogu začiniti večer pizze i filma te ugoditi vašem ljubitelju crvenog.
Sastojci:
– suhomesnata kobasica po želji
– sir za pizzu
– tijesto za proljetne rolice (ili po želji)
– maslinovo ulje
– pasirana rajčica, češnjak, sol, papar i origano
Priprema:
Kobasicu i sir narežite na tanke šnite. U donji kut tijesta za proljetne rolice stavite sir, žlicu umaka i kobasicu po želji. Zatvorite donji (bliži) dio preko sastojaka, prebacite lijevu i desnu stranu preko sastojaka (u oblik otvorenog pisma) i zarolajte prema gore. Navlažite prst vodom i zalijepite koru na površinu.
Deset minuta prije pečenja rolice namažite maslinovim uljem i pecite desetak minuta s jedne strane i isto toliko s druge.
Poslužite uz pizza umak koji možete pripremiti od pasirane rajčice s dodatkom soli, papra, sušenog origana, malo maslinovog ulja i sitno sjeckanog češnjaka.
Piletina i chili
Chili je omiljeno jelo svih onih koji vole crvenu hranu, a ovaj recept donosi i notu ukusnog roštilja.
Vaše dijete će obožavati kombinaciju trgane piletine, kobasice i graha. Budući da se jelo poslužujete pojedinačno, možete dodati preljeve drugih boja za sebe.
Sastojci:
– 2 žlice maslinovog ulja
– 400 g piletine ili trgane piletine
– 250 g kuhane kobasice chorizo (ili kobasice po želji)
– 1 glavica luka narezana na kockice
– 2 češnja češnjaka (mljevena)
– 1 šalica piva
– 1/3 šalice chilija u prahu
– 1 žlica sušenog origana
– 1/4 žlice mljevenog cimeta
– 2 lovorova lista
– 800 grama pečenih rajčica u limenci
– 2 šalice pilećeg temeljca
– 1 šalica pirea od rajčice
– 400 g kuhanog graha, ispranog
– nasjeckani sir (za preljev)
– kiselo vrhnje (za preljev)
– svježi korijandar (za preljev)
– sol i papar po želji
Priprema:
U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj temperaturi. U lonac dodajte luk, češnjak, sol i papar. Promiješajte tako da se spoji i kuhajte dok luk ne omekša, otprilike oko pet minuta. Dodajte pivo i dovedite smjesu do vrenja. Kuhajte dok tekućina potpuno ne ispari.
Dodajte u smjesu chili prah, origano i cimet. Promiješajte sve začine i neka kuhaju oko minute. Umiješajte pečene rajčice, pileći temeljac, pire od rajčice i dodajte lovorov list.
Smjesu ponovno dovedite do vrenja, a zatim smanjite na nižu temperaturu. Nastavite kuhati dok tekućina malo ne ispari i dok se chili ne počne zgušnjavati, otprilike oko 20 minuta.
Zatim u lonac dodajte piletinu, kobasice i grah. Promiješajte i nastavite kuhati dodatnih 10 minuta. Chili poslužite u zdjelicama i ukrasite preljevom.
Foto: Kelly Sikkema / Unsplash