Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Doručak bogat proteinima će zadovoljiti vaš apetit i pomoći vam da dan započnete zdravo. Jedno zanimljivo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “International Journal of Obesity” pokazalo je da osobe koje jedu doručak bogat proteinima u prosjeku konzumiraju 26 posto kalorija manje za ručak.
Naime, proteini smanjuju razinu grelina, hormona gladi, a pojačavaju rad hormona peptide YY koji vašem mozgu šalje signal da ste siti.
Dnevna preporuka za žene starije od 19 godina jest unijeti 46 grama proteina, a za muškarce 56 grama.
Zobena kaša je jedna od ideja za visoko proteinski doručak. Može se pripremati s vodom, ali i mlijekom. U nju možete dodati orašaste plodove, koji će također pridonijeti osjećaju sitosti do ručka.
Skuhajte 3/4 šalice zobenih pahuljica s četvrt šalice obranog mlijeka. Dodajte jednu naribanu jabuku i četvrt šalice nasjeckanih oraha. Posipajte cimet i dodajte žlicu meda. Ako se odlučite za doručak pripremljen prema ovom receptu, u organizam ćete unijeti 24 grama proteina.
Vrlo brzo i jednostavno možete pripremiti i zdrav doručak s jogurtom. Šalica jogurta sadrži 12 grama proteina i kalcij koji je važan za zdrave kosti. U njega možete dodati smrznuto bobičasto voće kojim ćete ga zasladiti, a dobro se slaže sa žitaricama, orašastim plodovima i medom. Jogurt je odličan obrok i za užinu nakon treninga, ali važno je pripaziti na omjer proteina i ugljikohidrata.
Ako ipak želite nešto konkretnije, možete pripremiti palačinke. Trebat će vam dva jaja, 3/4 šalice grčkog jogurta, pola žlice meda, pola žličice ekstrakta vanilije, pola šalice brašna, žličica sode bikarbone, malo soli i cimeta te šalica smrznutih borovnica.
Sve sastojke pomiješajte i napravite smjesu za palačinke. Borovnice ubacite na samom kraju tako da ostanu u komadu. Palačinke pecite dok ne požute, otprilike tri minute sa svake strane.
Na kraju ih poslužite prelivene medom.