Kako alergiju na ambroziju možete držati pod kontrolom?

by | 16 rujna, 2019

Najviše vrijednosti koncentracije peludi u zraku do sada su registrirane u drugoj polovici kolovoza i prvoj polovici rujna. Sezona oprašivanja ambrozije traje od kraja srpnja do kraja rujna, što znači da je na samom početku ovaj neugodan period za sve one koji su alergični na ambroziju jedan od najjačih prirodnih alergena, kako piše Dnevni avaz.

Nema lijeka

Sezonske alergijske reakcije najčešće su izazvane zbog peludi, a ne plodovima ambrozije.

Za ovu alergiju ne postoji lijek jer je to burna reakcija imunološkog sustava na alergene, odnosno na supstancije iz prirode, kao što je pelud, koje uopće ne ugrožavaju organizam. Pelud ambrozije prisutna je u zraku svake godine u istom vremenskom periodu.

Trend povećanja

Koncentracije peludi ambrozije mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Kod alergičnih osoba pelud ambrozije izaziva niz reakcija, kao što su kihanje, kašljanje, suzenje, svrbež, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, a u težim slučajevima i do alergijske astme.

Alergijske bolesti su najraširenije kronične bolesti današnjice. Danas, više od 60 milijuna Europljana pati od simptoma alergijskih reakcija na pelud ambrozije. Prisutan je trend povećanja broja oboljelih bez obzira na rasu, spol, dob i socijalni status.

Savjet stručnjaka

– Koncentracija peludi je najniža nakon kiše, zato u šetnju idite samo tada.

– Zatvarajte prozore stana ili vozila.

– Tuširajte se i perite kosu svaku večer.

– Nemojte rublje sušiti vani.

– Redovito usisavajte stan i brišite podove.

– Nemojte izlaziti van tijekom prijepodneva.

– Nemojte šetati po vjetrovitom vremenu.

– Često se presvlačite jer se pelud zadržava na odjeći.

– Izbjegavajte vrtlarske radove.

– Izbjegavajte boravak u planinama i na selu.

Prehrana

Ona ima važnu ulogu u ublažavanju simptoma alergije. Uključite u obroke namirnice bogate vitaminima B5, B6 i C, kao i flavonoidima. Jedite lisnato zeleno povrće, češnjak, luk, ljutu papriku i hren. Flavonoide sadrži voće i povrće svijetlih boja, kao i žitarice. Selen i cink trebalo bi koristiti kao suplemente.

Simptomi

Simptomi se mogu razlikovati ovisno o godišnjem dobu, tamo gdje živite, i o vremenu. No najčešći simptomi su: svrbež očiju i suzne oči, hrapovo grlo, curenje nosa ili zaštopanost, kašalj ili teško disanje, pritisak na sinuse, plava boja kože ispod očiju, smanjen osjet mirisa ili okusa te slaba kvaliteta sna.

IZVOR: N1.HR