Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati kekse i lješnjake, dodati sok od ananasa, te dobro promiješati.
2. Posebno umutiti 200 g maslaca sa šećerom u prahu, pa pomiješati sa prethodno pripremljenom smjesom. Dobivenu smjesu staviti na podlogu za tortu, te oblikovati donji biskvit.
3. U malo mlijeka razmutiti šećer, vanilin šećer, brašno i žumanjka, a ostatak mlijeka, staviti da se kuha. Pripremljenu smjesu uliti u prokuhano mlijeko i kuhati, uz stalno mješanje, dok se smjesa ne zgusne.
4. Zgusnutu smjesu ostaviti da se ohladi, pa je pomiješati sa umućenim ostatkom maslaca.
5. Preko oblikovanog donjeg biskvita nanijeti pripremljenu kremu, a po njemu rasporediti ananas narezan na kocke.
6. Šlag pripremiti prema uputstvu sa vrećice i njime ukrasiti tortu.
Izvor: Dobra hrana