Crveni ruž koji ne “bježi” s usana: 7 tajni postojanog make-upa
Može li crveni ruž preživjeti večeru u slijedovima, niz koktela i višesatni ples? Donosimo vam trikove profesionalaca i viralne beauty hacks s TikT...
Ova će se godina zasigurno upisati u povijest pčelarstva; na inicijativu Slovenije prvi smo put obilježili Svjetski dan pčela. U čast 1. praznika pčela, tvrtka Medex pripremila je brojne aktivnosti, a vrhunac je bio Apifuture simpozij 2018. Na njemu su u prvom planu bili sigurnost i kvaliteta pčelinjih proizvoda te briga o kontroli proizvoda čiji su ključni sastojci proizvodi pčela. Neki najvažniji domaći i inozemni stručnjaci predstavili su najnovija dostignuća s područja uporabe pčelinjih proizvoda u medicini. Zaključak simpozija bio je namijenjen dodijeli certifikata za apiterapeute.
Dr. Lutz Elflein, Voditelj centra za testiranje autentičnosti, Eurofins, usredotočio se na glavne vidike ekoloških čimbenika, prakse pčelarstva i svjetske trgovine koji utječu na sigurnost i autentičnost pčelinjih proizvoda. Tom je prilikom istaknuo važnu ulogu pravnih propisa i standarda za sigurnost i autentičnost pčelinjih proizvoda. U tome jednu od ključnih uloga igraju pitanja vjerodostojnosti i odgovarajući ostaci (antibiotici, akaricidi, pesticidi, repelenti, teški metali, PA, genetički modificirani organizmi, alergeni). Predstavio je najsuvremenije analitičke testove koji se koriste u njihovom centru za zaštitu sigurnosti i autentičnosti pčelinjih proizvoda (s usredotočenošću na med) te su od pomoći kod utvrđivanja nenamjerne kontaminacije ili promjene pčelinjih proizvoda zbog ekoloških čimbenika, (neprimjerenih) pčelinjih zaliha, bavljenja poljoprivredom i industrijske proizvodnje. Laboratorij Eurofins ima specijaliziran sektor za med i pčelinje proizvode te osigurava cjelovitost, a to je testiranje i uzorkovanje u cjelokupnom lancu isporuke te praćenje i procjenjivanje rizika. I Medexovi su proizvodi testirani u njihovom laboratoriju prema najvišim standardima.
Gudrun Beckh, direktorica Quality Services International GmbH, dotaknula se zahtijeva kvalitete pčelinjih proizvoda s gledišta raznih interesnih skupina. Pitanje “Tko definira kvalitetu?” dovodi do različitih interesa uključenih u trgovinu. Iako je već puno stvari sređenih na području meda, naglasila je kako je kod drugih proizvoda to još prilično nesređeno područje. Postoji sve više odbora koji se po cijelom svijetu trude uspostaviti usklađene, obvezujuće i pouzdane zahtjeve o kontroli kvalitete. Među njima je i međunarodna komisija za med. Riječ je o mreži stručnjaka koji se usredotočuju na pčelinje proizvode. ISO je nedavno osnovao i pododbor, skupinu ISO pčelinjih proizvoda. U vezi s autentičnošću uslijedila je prezentacija šire palete testnih metoda za otkrivanje elemenata kontrole kvalitete, krivotvorenja i autentičnosti, npr. NMR. Medex redovito surađuje i savjetuje se s njima o parametrima kvalitete pčelinjih proizvoda.
Uporaba pčelinjih proizvoda već je dugo poznata kao korisna i danas joj brojni stručnjaci pripisuju mnoge pozitivne učinke. Prim. mr. JOSIP LONČAR, dr. med. naglasio je kako je med još od davnina poznat kao hrana s ljekovitim svojstvima: može smanjiti umor, smanjiti anemiju i poboljšati krvnu sliku. Med je važan u prehrani trudnica, kod dojenčadi i djece poboljšava apsorpciju kalcija i smanjuje incidenciju rahitisa, a isto tako smanjuje anemiju, dispepsiju i zaraze. S obzirom na češće infekcije dišnih putova kod učenika i studenata, med je važan zbog svoje protumikrobne aktivnosti, pri čemu je za tu populaciju med važan izvor energije za učenje i koncentraciju. Koristan učinak meda pokazuje se i kod smanjenja incidencije i zapleta hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa, bolesti štitne žlijezde. Antiinflamatorni učinci meda i osobito propolisa, važni su u liječenju upalnih bolesti srca i žila te probavnog sustava. Jednostavna probavljivost dobar je razlog za uporabu meda kod bolesti jetra i žuči. Propolis i matična mliječ danas se smatraju super hranom. Svi se pčelinji proizvodi koriste kod dijetoterapije zdravih i bolesnih, radi njihovih specifičnih farmakoloških učinaka na ljudski organiziram. Uporaba pčelinjih proizvoda ne izaziva oštećenja ili nuspojave čak ni nakon dugotrajne uporabe.
Prim. mr. JOSIP LONČAR, dr. med.:
“Med smanjuje umor, smanjuje anemiju i poboljšati krvnu sliku. Med je važan u prehrani trudnica, kod dojenčadi i djece poboljšava apsorpciju kalcija i smanjuje incidenciju rahitisa, a isto tako smanjuje anemiju, dispepsiju i zaraze.”
I slovenski stručnjaci prepoznaju i dokazuju kako pčelinji proizvodi dokazano pozitivno utječu na čovjeka. Doc. dr. Ana Petelin i doc. dr. Zala Jenko Pražnikar u okviru su “Javnog natječaja projektnog rada s gospodarstvom i negospodarstvom u lokalnoj i regionalnoj okolini – kreativnim putem do znanja 2017. – 2020.” skupa s istraživačima i studentima sa Sveučilišta u Primorskoj, Fakultetom za znanost o zdravlju u suradnji s tvrtkom Medex, živilska industrija, d.o.o. proveli randomizirano, dvojno slijepo kliničko ispitivanje o učincima matične mliječi na razne biokemijske markere kod asimptomatskih pojedinaca. Matična mliječ ima dokazane brojne pozitivne učinke na zdravlje. U njih spadaju vazodilatacija, snižavanje krvnog tlaka, snižavanje ukupnog i LDL kolesterola, protutumorsko djelovanje te antioksidativna svojstva, a većina je ispitivanja već obavljena na staničnim kulturama i laboratorijskim životinjama. U kliničkim su ispitivanjima sudjelovali asimpotomatski pojedinci s povećanim rizikom za nastanak metabolnog sindroma. Kliničko je ispitivanje trajalo 10 tjedana. Različita su mjerenja obavili na početku, nakon četiri i nakon osam tjedana uzimanja matične mliječi (2000 mg/dan) ili placeba te nakon dva iduća tjedna bez uzimanja matične mliječi ili placeba. Na dan su mjerenja svim ispitanicima odredili prehrambeni status (antropometrijska mjerenja), uzeli uzorak krvi za analizu raznih biokemijskih markera i obavili kratak intervju o tome kako se osjećaju i kakav apetit imaju. Na temelju rezultata provedenog kliničkog ispitivanja, zaključuju kako matična mliječ u količini od 2000 mg/dan pozitivno utječe na lipidni profil asimptomatskih pojedinaca, na nizak stupanj kronične upale, koji je primjetan kod pojedinaca s povećanim rizikom za razvoj metabolnog sindroma, na podizanje antioksidativnog potencijala te na povećanu sitost. Dva tjedna nakon prestanka uzimanja matične mliječi, pozitivni su učinci u većem udjelu još uvijek bili primjetni.
Doc. dr. Ana Petelin i doc. dr. Zala Jenko Pražnikar:
“Matična mliječ u količini od 2000 mg/dan pozitivno utječe na lipidni profil asimptomatskih pojedinaca, na nizak stupanj kronične upale, koji je primjetan kod pojedinaca s povećanim rizikom za razvoj metabolnog sindroma, na podizanje antioksidativnog potencijala te na povećanu sitost.”
PREDAVAČI NA SIMPOZIJU
Sigurnost pčelinjih proizvoda: Dr. LUTZ ELFLEIN, Voditelj centra za testiranje autentičnosti, Eurofins Food Integrity Control Services GmbH
Dr. Lutz Elflein već 18 godina radi kao certificirani prehrambeni kemičar i ima iskustva i produbljena znanja s područja analitičkog testiranja, znanstvenog istraživanja i pravnih procjena pčelinjih proizvoda (med, matična mliječ, vosak, cvjetni prah, propolis). Trenutačno je kao voditelj centra za testiranje autentičnosti zaposlen u tvrtki Eurofins u Njemačkoj. Voditelj je ispostave Eurofins Food Integrity Control Services GmbH, posebne poslovne jedinice tvrtke Eurofins, koja se bavi s cijelim spektrom cjelovitosti i autentičnosti hrane. Lutz Elfein je u tvrtki Eurofins Germany odgovoran za usluge ekspertize u vezi s medom i drugim pčelinjih proizvodima.
Kvaliteta pčelinjih proizvoda: GUDRUN BECKH, direktorica Quality Services International GmbH
Gudrun Beckh je biologica koja se tijekom diplomskih studija usavršavala na području analize cvjetnoga praha. 1991. godine pridružila se tvrtki QSI i 2000. godine postala njezina direktorica. Gudrun Beckh se već više od 25 godina bavi kontrolom meda i drugih pčelinjih proizvoda. Tvrtka QSI, osnovana 1964. godine kao institut za istraživanje meda, svake godine provjeri više od 70.000 uzoraka meda u vezi njegove opće kvalitete, autentičnosti i porijekla. Kao međunarodna stučnjakinja Gudrun Beckh obavljala je obrazovanja za njemačke vladine i europske projekte za pomoć državama u pristupu europskom tržištu meda. Ona je članica raznih odbora kao što su DIN i ISO za pčelinje proizvode, te tehnička savjetnica za FEEDM u njemačkoj udruzi German Honey Association. Trenutno je predsjednica međunarodne komisije za med (International Honey Commission), koja udružuje svjetsku mrežu stručnjaka.
Med i drugi pčelinji proizvodi u primarnoj, sekundarnoj, tercijarnoj i kvartalnoj preventivnoj obiteljskoj medicini: Prim. mr. JOSIP LONČAR, dr. med. Privatna klinika za apiterapiju, Hrvatska
Primarius magistar Josip Lončar, dr. med. nakon studija medicine završio je specijalizaciju za obiteljsku medicinu, 1991. godine postao je magistar znanosti i 2000. godine primarius. Od 1991. godine radi u svojoj privatnoj ordinaciji u Bjelovaru. S pčelama se bavi od djetinjstva, a veću im je pozornost počeo posvećivati 1975. godine. Danas apiterapiju primjenjuje u svom svakodnevnom liječenju. Vodi imunoterapije kod ljudi koji su osjetljivi na ubod pčela i terapije s prirodnim pčelinjim otrovom kod ljudi koji imaju neurodegenerativne bolesti. Aktivno sudjeluje na Apiterapijskim kongresima u Sloveniji, a farmaceutima, liječnicima i studentima u Hrvatskoj predaje na temu apiterapije. Predavač je i mentor na Medicinskom fakultetu na katedri za obiteljsku medicinu u Zagrebu. Objavio je preko 100 znanstvenih i stručnih članaka s područja obiteljske medicine. Objavljuje i članke na temu pčelinjih proizvoda i apiterapije u časopisu ‘Hrvatska Pčela”.
Utjecaj matične mliječi na sustavnu upalu – kliničko ispitivanje: Dr. ZALA JENKO PRAŽNIKAR i Dr. ANA PETELIN, Sveučilište u Primorskoj, Fakultet za znanost o zdravlju, Slovenija
Doc. dr. Zala Jenko Pražnikar diplomirala je na Fakultetu za kemiju i kemijsku tehnologiju Sveučilišta u Ljubljani, na smjeru Biokemija. Doktorirala je 2009. iz Biokemije i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. U vrijeme doktorskih studija Zala Jenko Pražnikar bila je zaposlena kao mlada istraživačica na Odjelu molekularne i biomedicinske znanosti Instituta Jožefa Stefana u Ljubljani, gdje je proučavala toksine i biološke membrane. Dr. Zala Jenko Pražnikar trenutno je zaposlena na Sveučilištu u Primorskoj, Fakultetu za znanost o zdravlju, gdje proučava Biokemiju i izabrana poglavlja iz predmeta Genetika i nutrigenomika. Istraživački radi na području metaboličkih i hormonskih poremećaja i prehrambenih investicija. Njezin rad obuhvaća više od 25 znanstvenih članaka s čimbenikom utjecaja, pri čemu je njezin rad izuzetno citiran.
Doc. dr. Ana Petelin, dipl. kem., doktorirala je na studijskom programu Nanoznanosti i nanotehnologije s područja Biokemije i molekularne biologije na Međunarodnoj poslijediplomskoj školi Jožef Stefan u Ljubljani. Trenutačno je zaposleni na Sveučilištu u Primorskoj, Fakultetu za znanost o zdravlju, gdje predaju Osnove kemije, Kemiju, Patofiziologiju prehrane i djelomično Istraživanje u dijetetici. Istraživački je uključena u razne nacionalne i međunarodne istraživačke projekte. Područje njezina istraživanja jest traženje ranih biomarkera za pretilost i s time povezanih raznih bolesti te područja prehrambenih intervencija. Njezin rad obuhvaća više od 20 znanstvenih članaka s čimbenikom utjecaja, pri čemu je njezin rad izuzetno citiran.