Kako biti podrška i razgovarati s djecom nakon tragičnog događaja
Tragedija u OŠ Prečko duboko je potresla cijelu zemlju, a ponajviše roditelje čija će se djeca u siječnju vratiti u školske klupe. Budući da je ovo...
Kod žena koje redovito jedu ovu vrste hrane veći je rizik za obolijevanje od lupusa, teške autoimune bolesti
Žene koje redovito jedu ultraprerađenu hranu (UPF) imaju veći rizik od razvoja iscrpljujuće autoimune bolesti, pokazalo je istraživanje.
Kod ispitanika koji su imali prehranu bogatu tom hranom – prepunu umjetnih zaslađivača i konzervansa – veća je vjerojatnost za 56 posto da će oboliti od lupusa, koji dovodi do bolova u zglobovima, kožnih osipa i umora. A kod onih koji su redovito konzumirali umjetno zaslađena pića i slatku hranu također je za 45 posto povećan rizik za razvoj ovog stanja.
Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Harvard u SAD-u također je pokazala da ne postoji veza između pretilosti i lupusa – što sugerira da su za to krivi umjetni sastojci u ultraprerađenoj hrani.
UPF – kao što su gotova jela, sladoled i neka smrznuta hrana – prethodno su bili povezani s brojnim bolestima opasnima po život, uključujući rak, Alzheimerovu bolest i bolesti srca.
Sistematski lupus erythematosus dugotrajno je stanje u kojem imunološki sustav greškom napada zdravo tkivo u tijelu. Studije su pokazale da otprilike jedan od svakih 1000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu ima lupus – a 90 posto oboljelih su žene.
Iako uzroci ove bolesti nisu u potpunosti razjašnjeni, prije su se povezivali s virusnim infekcijama, određenim lijekovima, sunčevom svjetlošću i menopauzom.
No istraživanje s Harvarda, objavljeno u medicinskom časopisu “Arthritis Care And Research”, sugerira da bi mogla postojati korelacija između bolesti i konzumiranja hrane koja sadrži umjetna bojila, sladila i konzervanse.
Istraživači su analizirali 204 175 žena (93 % bijele rase). Žene su praćene u dvije skupine, a sve su ispunjavale upitnik o učestalosti konzumiranja hrane svake 2-4 godine u kojem se od njih tražilo da procijene svoj prehrambeni unos i kategoriziraju hranu u četiri kategorije obrade hrane: neprerađena i minimalno prerađena hrana, prerađeni kulinarski sastojci, prerađena hrana i ultraprerađena hrana.
Od dvije kohorte identificirano je 212 žena s lupusom, a pića zaslađena šećerom i umjetno zaslađena pića bila su najjače povezana s rizikom od razvoja lupusa.
Lupus je bolest koja se javlja kad imunološki sustav vašeg tijela napadne vlastita tkiva i organe (autoimuna bolest). Upala uzrokovana lupusom može utjecati na mnoge različite tjelesne sustave — uključujući vaše zglobove, kožu, bubrege, krvne stanice, mozak, srce i pluća. Lupus može biti teško dijagnosticirati jer njegovi znakovi i simptomi često oponašaju one drugih bolesti, kako piše Mayo Clinic.
Foto: Pexels